fbpx

Безпокойство или  генерализирано тревожно разтройство – как да си помогнем ?

    Генерализираното тревожно разстройство се различава от нормалното притеснение по това, че тревожността е по-силна, продължава по-дълго и често не се причинява от едно конкретно притеснение.

Обикновено пациентите изпитват прекомерно притеснение за обичайните неща от ежедневието си, тези притеснения често са свързани с отговорностите, финансовите въпроси, здравето, както собственото, така и на близките им.

Генерализираното тревожно разстройство е мъчително заболяване, свързано с прекомерно притеснение, което може да окаже значимо влияние върху личния, семейния и професионалния живот на пациента, защото чувство на безпокойство е през по-голямата част от времето. 

Освен прекомерното безпокойство, пациентите с генерализирано тревожно разстройство може да имат симптоми като затруднена концентрация, чувство, че са на ръба на силите си, по-лесна уморяемост и раздразнителност, дори е възможно да изпитват и физически симптоми, като изпотяване, гадене и диария.

 

Хората, които се притесняват, че те или техни близки имат симптоми на генерализирано тревожно разстройство, трябва да се консултират с лекар.

Симптомите може да се контролират и качеството на живот на пациента да се подобри чрез комбинация от лекарства или работа с клиничен психолог.

 

 

Ето няколко полезни съвета за самопомощ при справяне с тревожността:

 

  • Изключително важна е физическата активност, редовните упражнения и физическото натоварване помагат за намаляване на стреса и тревогите. 
  • Употребата на алкохол или наркотици е в състояние да предизвика симптоми на тревожност, ако имате проблеми с отказването, потърсете помощ при специалист.
  • Никотинът в цигарите и кофеинът в напитки като кафе, чай и енергийни напитки могат да влошат безпокойството, ако е възможно намалете употребата им.
  • Техниките за релаксация и контрол на стреса са изключително подходящи, намаляват тревожното състояние.
  • Липсата на сън увеличав чувството на тревожност, ако имате проблеми със съня, потърсете специалист.
  • Придържайте се към здравословна диета.
  • Бъдете постоянни, като приемате лекарствата според указанията и посещавате всичките си назначения за терапия при психолога си. 

 

  • Разпределяйте интелигентно времето си, това може да помогне за намаляване на тревогата и да Ви помогне да извлечете максимума от лечението.
  • Срещайте се с хора, с които обичате да прекарвате времето си. 

 

  • Не позволявайте на психичното състояние да поеме контрола над живота Ви и правете неща които Ви разсейват от лошите мисли.

Leave a Reply