fbpx

Вредни навици, които не знаем, че са вредни

By April 8, 2022Блог

Не можем да отречем, че всички имаме вредни навици, но имаме и такива които не знаем, че са лоши и тайно и трайно прекъсват нишката на щастието ни и здравословните отношения със света около нас. Също така, тези вредни навици могат да повлияят на нашето здраве по много лош начин не само в краткосрочен план, но и в дългосрочна перспектива.

  Има много навици, за които знаем, че са лоши за нас, докато има много, които дори не знаем, че са лоши, но навреждат на здравето ни. Ето няколко от тях, които всяват ужасен хаос в живота ни, а е и добре незабавно да спрем да ги следваме и да направим живота си по-позитивен, по-здрав и по-щастлив. 

 

Недостатъчен сън

 Често хората пренебрегват потребността от достатъчно количество и качество на съня. Истината е, че честото недоспиване носи след себе си редица вреди, не само за здравето ни, а и за изпълнение на задачите ни поради трудната фиксацията на вниманието на следващият ден. Ако спите по-малко от шест часа за дълъг период от време, има големи шансове да отслабите имунитета си и други телесни процеси. Когато имунитетът ви е слаб, е слаба и способността на тялото ви да произвежда борци с микроби, което го прави по-податливо на инфекции и заболявания. Способността на тялото ни да се бори с тях също е силно засегната. Затова се препоръчва човек да спи поне 7 до 8 часа всеки ден, това е от съществено значение за поддържане на добро здраве. 

Ново изследване показва, че химична реакция в мозъка кара хората, които не си доспиват, да ядат повече, при това най-вече нездравословни храни.

Недоспиването може да се изрази в излишни килограми, и въпреки диетите – в затлъстяване. Системното недоспиване води до постепенно повишаване на кръвното налягане, не е изключено и развитие на диабет. Причината за тази тежка последица е продуцирането на повече инсулин при хронично недоспиване, тъй като глюкозата в кръвта се повишава поради невъзможността да бъде добре усвоена. Натрупаният излишен инсулин причинява натрупване на мазнини, човек напълнява и е изложен на сериозен риск от хипертония. Недоспиването нарушава и глюкозния толеранс, което си е сериозна предпоставка за диабет. 

Кожата повяхва и губи свежестта си, очите не светят, косата цъфти. Животът на хората, които не си доспиват, намалява поне с десет години.

 

инсомниа

Негативните мисли

 

Истината е, че негативното мислене води към живот, който е едновременно посредствен и не носи удовлетворение. Ако искате да използвате напълно потенциала си, трябва да излезете от затвора на негативното мислене, в който сами сте се вкарали. Ако искате да промените обстоятелствата около вас, трябва да промените начина, по който мислите. Колкото повече позволяваме на негативните мисли да ни завладеят, толкова повече негативността се прокрадва в душата ни и позволява на песимизма да се превръща в част от нас. 

 

Лъжа

Колкото по-откровен е човек с хората около себе си, толкова по-здрав и щастлив е той. Това не е просто моралистко твърдение, а напротив – научно доказан факт от водещи специалисти по света.

Нещо повече – стресът от лъгането намалява броя на белите кръвни телца в тялото, което впоследствие става причина за главоболие, болки в кръста, дисменорея и репродуктивни проблеми. Когато човек лъже, неговото здраве се влошава. Основната причина за това е, че се отделя кортизол, известен също и като хормона на стреса, при който човек се напряга и се наблюдава покачване на кръвното налягане, учестяване на пулса и безпокойство.

 

Липса на  секс

Когато не правите секс няколко дни и дори месеци, вие се лишавате от всички предимствата, които носи  той. Ниското либидо може да се дължи на различни причини като работа и стрес, но престоят толкова дълго може да означава, че нещо не е наред със здравето ви. Това може да включва недостатъчно активна щитовидна жлеза, хормонален дисбаланс или дори високо кръвно налягане. По време на оргазъм, кръвта се превръща в един хормонален коктейл, който подмладява всички клетки на тялото. Резултатът е намаляване на вредните ефекти от външната среда върху организма ви. Ендорфините, които се отделят в процеса на секс, са близо до състояние на еуфория. Това пък допринася за отпускане на тялото. Хормонът окситоцин, който се освобождава по време на оргазъм, причинява сънливост, което пък прави съня ви много по-дълбок и качествен. Няма как да не се съгласите, че сънят след секс е много по-сладък и по-приятен, което пък означава, че на сутринта ще се чувствате отпочинали и щастливи.

Също така сексът стимулира регенеративните процеси и активира производството на колаген. 

 

нездравословна връзка

Да останеш в нездравословна връзка

Ако смятате, че връзката ви,  не ви носи щастие, имате причина да се замислите дали да продължитеимате, най-добре е да излезете от нея. Когато останете във връзка, която не е толкова възнаграждаваща, колкото очаквате да бъде, вие вреди на здравето си повече, отколкото си мислите. Това ви причинява стрес и това може да има много въздействия върху тялото ви, като например понижен имунитет и високо кръвно налягане. 

 

Очакванията от другите

Претенциите, изискванията и очакванията от другите, са сигурен начин за фрустрация. Това е защото никога няма как да се случи, другите да отговарят на сто процента на нашите очаквания .

Ако нямаш високи очаквания, няма да се разочароваш!

В мобилното приложение Анима, има записи, които могат да ви помогнат да се освободите от вредни навици, също така има записи с които можете  да работите с емоциите си в посока комфортен живот!

 

 

Leave a Reply