fbpx

Газлайтинг – всичко, което трябва да знаете

By February 4, 2022Блог

“О, хайде. Никога не съм казвал това” или “Просто си прекалено чувствителна”, и така нататък…

Чували ли сте често тези изрази?

 А, чували ли сте за Газлайтинг?

Газлайтинг е вид психологически тормоз, при който насилникът поставя под съмнение адекватността на жертвата. Това означава, че той или тя системно обезценява фактическите постижения или действия, както и реалистичността на възприятията на жертвата. Газлайтинг не е просто критика или спор, а устойчив стил на поведение,  който е основен начин за манипулация.

 

Газлайтингът е форма на емоционално насилие , при която насилникът манипулира ситуациите многократно, за да подмами жертвата да не се доверява на собствената си памет и възприятия. Това е коварна форма на злоупотреба, която кара жертвите да поставят под въпрос собствените си инстинкти, на които са разчитали през целия си живот, което ги прави несигурни в нищо. Газлайтинг прави жертвите да вярват на всичко, което насилниците им казват, независимо от собствения им опит и от ситуацията. Често предхожда други видове емоционално и физическо насилие, тъй като жертвата на газлайтинг е по-вероятно да остане и в други ситуации на насилие.

 

Откъде идва терминът

 

«Газлайтинг» е производно от заглавието на пиесата на Патрик Хамилтън Gaslight и нейната екранизация през 1944-а с Ингрид Бергман в главната роля. Според сюжета героинята на Бергман Пола постепенно полудява по вина на мъжа си. Опитвайки се да прикрие своите престъпления, съпругът и,  и  внушава, че всички нейни подозрения са израз на болезнена мнителност.

Психическото насилие е фраза, която може да провокира негативни чувства във всеки. Газлайтинг – вероятно един от най-лошите видове. Той се използва от манипулатори. Ще се изненадате колко често се среща – много пъти се пренебрегва и остава незабележим през повечето време. Може да откриете, че след като прочетете тази статия, ще разберете, че сте използвали газлайтинг преди – или че някой друг го е използвал върху вас.

 

Какво точно е газлайтинг?

 

Газлайтингът представлява манипулиране чрез прилагане на психологически техники – насилникът принуждава жертвата си да се съмнява в своя здрав разум. Той се надява да изкриви нейната гледна точка за реалност и да я накара да постави под съмнение разума и паметта си. По този начин насилникът прикрива насилието. Лъже, но с цел.

Той изрича лъжа след лъжа, за да поеме контрол над жертвата. Това може да се случи във връзката, приятелството, семейството или на работното място. Някои хора с определени професии също използват газлайтинг. Те искат да ви убедят, че са прави и че вашата памет за случилото се, ви изневерява.

И могат да започнат, използвайки неща като:

“Никога не съм казвал това.”

“Не е кой знае какво.” 

“Защо сте толкова чувствителни.” 

“Сигурно сте сънували, че това се е случило.” 

“Всичко е във вашата глава.”

Измамниците, които обвиняват своя партньор в изневяра, са често срещан пример – те се чувстват по-добре, когато вярват, че техните половинки са се чувствали или са се държали по същия начин.

Използвайки газлайтинг, насилниците могат:

 

  1. да минимализират или да заличат насилието;
  2. да пренебрегнат чувствата, нуждите и гледната точка за реалност на жертвата;
  3. да играят ролята на жертва; 
  4. да избягат от отговорност; 
  5. да провеждат разговори и събития, които никога не са се състояли; 
  6. да се върнат към обещания и споразумения, които са правили преди; 
  7. да накарат жертвата да се чувства като луда или да си помисли, че паметта й не работи както трябва;

 

Когато се сблъскате с насилник, той ще каже “Ти си параноичен” или “Мисля, че започваш да полудяваш”, за да ви убеди, че сте психически нестабилни. За да изхвърли семейството и приятелите от картинката, ще изрече неща от сорта на: “Така или иначе каза това за теб” или “Всички мислят, че си…”, карайки ви да застанете срещу хората, които обичате и да се почувствате така сякаш не можете да говорите. По този начин поема пълен контрол над вас.

Газлайтингът може да доведе до липса на увереност, клинична депресия, несигурност в това кое е реално и кое не е, объркване и дезориентация, която причинява сърцераздирателно самосъмнение, страх и параноя. Но има надежда. Газлайтингът работи само, ако не осъзнавате какво се случва. В противен случай не действа.

 

Как да не се превърнете в жертва на насилника?

 

Представяме ви 9 лесни начина, които могат да ви помогнат да не се превърнете в жертва на насилника.

  1. Обърнете внимание на несъответствията между това, което казва и прави. Или какво казва единия ден и какво – на другия.
  2. Използвайте вашата способност да чувствате. Усетете, ако нещо не е наред или не се чувствате добре.
  3. Първо се доверете на интуицията, преди да сравните вашата истина с нечия друга.
  4. Водете си записки – не забравяйте какво е казано и какво е направено. Запишете разговора, ако трябва.
  5. Поискайте реален поглед върху нещата от някой, който се намира извън тази ситуация.
  6. Доверете се на вашата собствена преценка, ако сте сигурни в казаното или направеното.
  7. Не се опитвайте да рационализирате насилника – няма да се получи.
  8. Не се опитвайте да го накарате да поеме отговорност – причината, поради която използва газлайтинг, е, защото иска да избяга от нея.
  9. Избягвайте ненужно взаимодействие с насилника и когато е възможно, се опитайте да се отървете от него.

Запомнете – той излага на риск вашия здрав разум.

Тези съвети са единственият шанс за преустановяване на манипулативните взаимоотношения с насилника. Ако вие или някой, когото познавате, сте жертва на подобен тип хора, обърнете специално внимание на списъка, посочен по-горе. Той може не само да запази вашия здрав разум, но и да спаси живота ви. Газлайтингът е порочен цикъл на манипулативна злоупотреба, но забелязването на ранните признаци и отказът от заблуда са в състояние да ви освободят.

 

Според психоложката Робин Стърн има 20 признака дали сте жертва на завоалирано психологическо насилие, определяно като газлайтинг

 

Под влияние на популярната психология и откровените разговори за менталното здраве все по-често се замисляме дали не сме “токсични”, дали не сме в отношения с “токсичен партньор”. Изваждаме от дълбините на съзнанието си и преработваме детските травми, усвояваме понятия като ейджизъм, виктим-блейминг, осъзнаваме опасността от завоалираното психологическо насилие – газлайтинг. 

 

Кой е подложен на газлайтинг?

 

Газлайтинг може да има само между много близки хора. Той често започва в ранното детство, когато родителите карат детето да се съмнява в своята нормалност, сравняват го с другите деца и поддържат у него усещането, че нещо не е както трябва. Именно такива деца в живота си на възрастни са податливи на газлайтинг, тъй като у тях е силно вкоренено съмнението и постоянно се питат дали всичко е наред с тях. Такъв човек много трудно устоява и се противопоставя на опити за газлайтинг.

 

Как се разпознава газлайтинг?

 

В никакъв случай не бива да се определя като насилие всяко съмнение на близък във вашето мнение или несъгласието му с него. Границата обаче е доста тънка. Важно е да следите своите емоции и чувства. Специален чек лист е съставила психоложката Робин Стърн в книгата The Gaslight Effect. С негова помощ може да проверите дали не сте жертва на газлайтинг.

 

  1.           Постоянно се съмнявате в себе си и в своите действия.

 

  1.           Постоянно се питате дали не сте твърде чувствителни.

 

  1.           На работа често сте объркани или дори паникьосани.

 

  1.           Непрекъснато се извинявате на родители, приятели, интимни партньори.

 

  1.           Често мислите, че не сте достатъчно добра като съпруга, дъщеря, професионалистка, любовница, приятелка.

 

  1.           Не може да разберете защо сте нещастни, въпреки че има толкова хубави неща в живота ви.

 

  1.           Купувате си разни неща, мислейки как ще ги оцени партньорът ви. 

 

  1.           Често се извинявате пред близките си за неговото поведение.

 

  1.           Предпочитате да скривате информация от близки и познати, за да не се налага да се обяснявате.

 

  1.         Чувствате, че в живота ви нещо не е както трябва, но не можете да го изразите ясно и да споделите своите опасения.

 

  1.         Лъжете, за да избегнете унижение или да се окажете рязко осъдени.

 

  1.         Изпитвате трудност при вземането дори на най-незначителни решения.

 

  1.         Мислите и премисляте, преди да започнете да говорите дори и на суперневинна тема.

 

  1.         Преди завръщането у дома на вашия партньор автоматично започвате да проверявате дали не сте направили нещо не както подобава.

 

  1.         Струва ви се, че преди сте били друг човек: по-уверен в себе си, весел и отпуснат.

 

  1.         Предпочитате да общувате с партньора си чрез неговия секретар или помощник, когато трябва да му съобщите лоша новина.

 

  1.         Струва ви се, че никога нищо не ви се получава.

 

  1.         Децата ви понякога се опитват да ви защитят от партньора ви.

 

  1.         Дразнят ви хора, с които преди сте общували безпроблемно и леко.

 

  1.         Чувствате се безрадостни и безнадеждни.

 

Как да се предпазим от газлайтинг?

 

Да се спори с газлайтър, е загубена кауза. Него не го интересуват логиката, фактите, доводите. Ако го убеждавате с факти, той започва да подбелва очи и да въздиша, така че не може да го победите по този начин. Просто трябва да излезете от сферата му на емоционално влияние и да си върнете усещането за това коя/кой  сте вие. Ако по принуда съжителствате с такъв индивид, трябва да сте сигурни, че отношенията ви са базирани на зависимост и съзависимост и от тях е много трудно да се измъкнете. С внимание трябва да формулирате какво точно изпитвате към този човек. Понякога, след като усетят съпротива, газлайтърите променят тактиката си – извиняват се, превръщат се в жертвоготовни партньори до степен техните жертви да започнат да ги защитават и да се опитват да ги спасяват. Човешката психика има свойството да “избелва”, да изсветлява спомените в полза на приятното. Така че попадайки в съзависимост, забравяме лошото и се фокусираме само върху доброто.

 

Най-важно е в обкръжението на жертвата на газлайтъра да има други хора,  други контакти, т.е. такива, с които да може да си сверява часовника. Добре е да има и психотерапевт, една от устойчивите фигури, която успява да върне на жертвата идеята за нормалност. В зависимост от дълбочината на проблема добре работи груповата терапия.

 

Нужно е да помните, че човек, прилагал газлайтинг, рано или късно се връща към него, ако не отидете на терапия или рехабилитация. Не бива да очаквате разкаяние и промяна – поемете отговорността за своя избор. С родителите не може да избирате нищо освен своите граници и дистанциране.

Leave a Reply