fbpx

Как влияе физическата активност на психичното здраве?

психично здраве и спорт     За всички ни е важно да изглеждаме и да се чувстваме добре и  да имаме привлекателен външен вид, добрата новина е, че това е достижима цел,  която има едно изискване –  постоянност. Физическата активност е фундамент, на който можем да се доверим в тези наши цели и подобряване на нашето психично здраве.

 Физическа активност, не означава непременно фитнес пет пъти в седмицата, а спортът не означава само уморително бягане и вдигане на  тежести, тренировките могат да подобрят както вашето физическо здраве, така и вашето психично здраве. Тренировката можем да си направим докато ходим повече пеш или да се раздвижим с упражнения вкъщи. Да, разбира се, повечето хора практикуват спорт с цел отслабване и добър външен вид, но ползите за психичното здраве не бива да бъдат подценявани.

  Хората, които спортуват редовно, са склонни да го правят, защото това им дава огромно чувство за благополучие, чувстват се по-енергични през целия ден, спят по-добре през нощта, имат по-остра памет и се чувстват по-спокойни и позитивни към себе си.  Редовните тренировки,  имат положително въздействие върху хора, които преживяват депресия, тревожност, хиперкинетично разстройство или нарушение на вниманието. Честата физическа активност също така облекчава стреса, подобрява паметта, помага да спите по-добре и повишава ежедневното ви настроение.

 Подобреното самочувствие и настроение са ключови ползи за психиката от редовната физическа активност. Когато нашето тяло е поставено под стрес или изпитва болка, неврохимикали, наречени ендорфини биват произведени в хипокампуса на мозъка, както и в хипофизната жлеза. Физическата активност има изключително много ползи за физическото ни здраве. Ето някои от тях:

  • намаляване на риска от заболявания като сърдечни и белодробни заболявания, високо кръвно налягане  диабет, затлъстяване, рак, деменция, болест на Алцхаймер и  болест на Паркинсон
  • помагат на хората да се възстановят от инсулт и много други заболявания и състояния
  • да ви помогне да отслабнете, ако искате, което е добре за вашето здраве като цяло и може да е добро за вашето самочувствие

 

мотивация и спорт

Ползи за психичното здраве от упражненията

 Физическата активност освобождава химикали като ендорфини и серотонин, които подобряват настроението ви. Освен това дава възможност за повече общуване в заобикалящия ни свят, това може да помогне за намаляване на чувствата на самота и изолация и да ви свърже с други хора.

Ендорфините, които по структура са подобни на наркотика морфин, се считат за естествени болкоуспокояващи, защото активират опиоидните рецептори в мозъка, които спомагат дискомфорта да бъде сведен до минимум и да се облекчи психиката ни. Те също могат да помогнат за създаването на чувства като еуфория и щастие.Освен това, те могат да намалят и чувството на болка. 

Важно е да  отбележим, че тренировките са естествено и ефективно лечение на чувството на тревожност. Те облекчават напрежението и стреса, повишават физическата и умствената енергия и подобряват благосъстоянието чрез освобождаването на тези химикали. Всичко, което ви кара да се движите, може да помогне.

Ако сте редовни в тренировките, това може да намали стреса и симптомите на психични състояния като депресия и тревожност и да помогне за възстановяване от проблеми с психичното здраве.

Освен това може да подобри съня ви , което е изключително важно.

Препоръчително е възрастните да правят поне тридесет минути дневно, умерена до интензивна физическа активност през повечето или всички дни от седмицата. 

Практикуването на упражнение за по-добра фиксация на вниманието по време на упражнения също намалява стреса и подобрява психическото здраве. Те също са от изключителна важност. 

Помислете за начините, по които можете да направите упражненията част от вашето ежедневие, защото не се изключва и това, понякога да е трудно да се мотивирате. Намерете съмишленици, които да ви помогнат да ви мотивират и да ви държат на пътя за постигане на целта. Домашният любимец също може да бъде добър другар, на който можете да разчитате.

За да повишим мотивацията и енергията си за упражнения, може да се комбинират рутинните упражнения със здравословна диета.

Според много проучвания, количеството ендорфини наистина се повишава по време на спортуване и хората се чувстват по-щастливи. Това е и една от причините джогингът да стане толкова популярен като практика. Така че, освен да допринася към калорийния ни разход за деня, бягането действа и прекрасно на психиката ни.

  Друга полза за психичното здраве е повишаването на нивата на енергия. Доказано е, че колкото повече тренира човек, толкова по-голяма издръжливост получава.  Доказано е, че физическата активност подобрява кръвообращението и притока на кислород в мозъка, което е от основно значение за добрата фиксация на вниманието. Друга полза от спорта е и поддържането на хормоналния баланс в организма. Физическата дейност може силно да повлияе на хормоналното ни здраве. Последно, но не на последно място, тренирането подпомага и сексуалния живот. 

Известна полза от спорта за мозъка на мъжете и жените е подобряването на креативността. 

Психолози са опитвали да докажат това твърдение и са стигнали до заключението, че разходките на бягаща пътека или дори само кратко излизане в залесените паркове, засилват свободно носещите се и случайни мисли, генериращи идеи, които са основният компонент на творческата мисъл.

Тренировките помагат също и за забавянето на когнитивния спад. Дори 30-45 минути бързо ходене, три пъти седмично, могат да са от полза за засилване на волята и като цяло да подобрят психичното ни здраве. Все пак, е по-добре да се започне с редовните физически упражнения възможно най-рано. Това е така, защото защитните ефекти вследствие на спорта са най-силни преди да настъпят когнитивните признаци на старостта.

При депресивни симптоми

Упражненията могат да излекуват лека до умерена депресия толкова ефективно, колкото и антидепресантите, но без същите странични ефекти, разбира се. Скорошно проучване, направено от Харвардското Училище за Обществено Здраве, установи че бягането по 15 минути на ден, или ходенето в продължение на един час, намалява риска от тежка депресия с 26%. А в допълнение към облекчаването на симптомите на депресия, изследванията също показват, че поддържането на график за упражнения може да и попречи завръщането на депресивното състояние. Няколко са причините поради  които, упражненията са високоефективен начин да се справите с депресията. Най-важното е, че те насърчават всички видове промени в мозъка, включително тъканна регенерация, намалено възпаление и нови модели на мозъчна активност, които стимулират чувството за спокойствие и благополучие. Освен това, както вече споменахме, редовните тренировки също така освобождават ендорфини, мощни химикали в мозъка ви, които енергизират духа ви и ви карат да се чувствате добре. Физическите упражнения могат да служат и като разсейване, като ви позволяват да намерите малко спокойно време, извън цикъла на негативните мисли, които често подхранват депресията.

 

депресия и спорт

За качествен сън

Има много научни доказателства за ползата на физическата активност за подобряване на съня, а както знаем сънят влияе пряко и на психиката ни. Изпълнявайки тренировките, това може да помогне за по-здрав и спокоен сън, както и може да помогне за подобряването на проблеми със съня, като например безсъние. Това се случва, защото когато спортуваме повече, това увеличава времето, което прекарваме в дълбок сън – възстановяващата фаза на съня, а тази фаза помага в засилването на имунната функция, поддържането на сърдечното здраве и контролирането на стреса и безпокойството. Не за пренебрегване е и ползата, от времето прекарано в заспало състояние. Това е, защото, когато спортуваме, изразходваме енергия, което помага в това да сме по-изморени на края на деня и да сме готови да заспим. Проучвания доказват, че честото трениране, особено това, което е част е постоянна рутина помага за увеличаването на съня, като допълнение на качеството му. 

Установено е също, че упражненията могат да помогнат с намаляване на нарушеното дишане по време на сън, както и с намаляване на тежестта на обструктивната сънна апнея.

Освен освобождаването на ендорфини в мозъка, физическата активност помага за отпускане на мускулите и облекчаване на напрежението в тялото. Тъй като тялото и умът са толкова тясно свързани, когато тялото ви се чувства по-добре, същото важи и вашия ум. Стресът е често срещана причина за проблеми, свързани със съня, като проблем със заспиването или неспокоен сън по време на нощта. Упражненията са мощно средство за лечение на тревожността и други разстройства на настроението и имат доказани ползи за психиката.

Редовните упражнения са един от най-лесните и ефективни начини за намаляване на симптомите на хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието, още известно като хиперактивност. Те могат да доведат и до подобряване на концентрацията, мотивацията, паметта и настроението. Физическата активност незабавно повишава нивата на допамин, норепинефрин и серотонин в мозъка – всички те влияят върху фокуса и вниманието.

Психично здраве и спорт

Спортът е едно от нещата, които трябва да включим в ежедневието си, за да сме и физически и психически здрави. Има много ползи от това отделено време, както за по-високо самочувствие, така и за психиката, издръжливостта, концентрацията, качествения сън и добро здраве.

Бездействието е много опасно! Намерете нещо, което ви харесва и не отлагайте!

 

Leave a Reply