fbpx

Депресията е болест, а не признак на слабост

 

Веднъж диагностицирани, депресията и тревожните разтройства са лечими

 

Тази година Световната здравна организация алармира, че на всеки 40 секунди някъде по света някой посяга на живота си. Най-често срещаната причина за самоубийствата в световен мащаб са депресивните състояния и психичните разстройства. 

 

Статистиките на международни здравни общности и организации показват, че близо 4% от населението на света е засегнато от депресия. Депресивните разстройства са най-честата причина за нетрудоспособност в световен мащаб и във всеки един момент от тях страдат около 120 милиона души. Общата икономическа тежест, породена от депресията, е 210,5 милиарда долара, като се предвижда 12 милиарда работни дни до 2030 г. да се губят всяка година, поради психични заболявания. Ежегодно близо 6 милиона мъже развиват депресивни разстройства, като жените са два пъти по-податливи на депресия от мъжете.

 

Статистиките не включват хората, които изпитват честа тревожност, уморени са от ежедневието, работят под стрес или преживяват трудни житейски ситуации. На практика това може да е всеки един от нас. Преди четиридесет години депресията беше болест на средната възраст и засягаше хора около 40-50 годишна възраст. Днес от нея страдат предимно хора между 20-30 годишна възраст.

 

Сред симптомите на депресивните епизоди са липса на интерес или нежелание за извършване на рутинни ежедневни или професионални дейности, проблеми със съня (трудно заспиване или прекалено много сън), промени в теглото и апетита (промяна на повече от 5% телесно тегло на месец, намаляване или увеличаване на апетита), намалена енергия или хронична умора, трудности с концентрацията на вниманието и вземането на решения, психомоторна възбуда или забавяне (бавни физически движения или неволни безцелни движения), натрапливи мисли за смърт или самоубийство.

 

Няма универсална причина за депресия или психично разстройство. При всеки е индивидуално и зависи от мозъчна химия, хормони, генетика, житейски опит, физическо здраве и други фактори, които определят социалния, личния и професионалния живот на личността.  Важно е да се знае, че веднъж диагностицирани, депресията и тревожните разстройства са лечими! Лечението е в компетенцията на психолози и психиатри, които могат да помогнат на личността да се справи и излекува. 

 

Невинаги обаче хората разбират, че страдат от депресия или тревожност и че имат нужда от помощ. За мнозина е трудно да признаят, че имат проблем и това ги възпира да потърсят помощ от специалист. Предпочитат да се опитват да се справят сами и да останат в анонимност. Затова създадох мобилното приложение за спокойствие и справяне АНИМА. Без да има претенцията, че може да замени професионалната помощ на психолог и психиатър, когато такава е необходима, приложението дава на хората възможност за анонимност и им помага сами да се справят, още когато проблемът е в зародиш.

 

АНИМА е първото българско мобилно приложение за спокойствие, релаксация и самопомощ със специални упражнения за ума. Приложението учи потребителите на самопомощ за постигане на душевен баланс и справяне със стрес, безсъние, депресия или паник атаки. 

 

Упражненията в апликацията са разделени в  категории:

 

СПОКОЙСТВИЕ / Успокояване на ума, отпускане на тялото,  хармонично дишане. Умът релаксира,  фокусира се и да се справя със стреса.

МОТИВАЦИЯ / Организиране на деня и мотивация за успех

СПРАВЯНЕ / Справяне с емоционална тъга, болка, стрес, зависимости, страхове, фобии, неспокоен сън, вредни навици, тревожност, натрапливи мисли и др.

ВЗАИМООТНОШЕНИЯ / Освобождаване от ревност, обида, разочарование, загуба, омраза, завист или др.

СПОРТ / Ментални тренировки за спортисти за мотивация, концентрация, визуализация и възстановяване. 

АНИМА е достъпно в App Store и Google play и за този период е свалено от близо десет хиляди потребители. Потребителската статистика към момента сочи, че хората масово страдат от проблеми със съня, както и че имат нужда от лесни техники за релаксация в ежедневието. Екипът на Анима създава нови упражнения регулярно и съдържанието на апликацията се подновява и обогатява периодично, за да може да е максимално полезно за всеки, който има нужда от помощ и спокойствие.

 

Приятно слушане!

 

Leave a Reply