fbpx

Преяждане – как да се справим?

By December 18, 2021Блог

Преяждане

Ако понякога ви се случва да преяждате и често си задавате въпроса, защо го правите, хубаво е да знаете, че не сте сами. А, често ли чувате от хора, които казват, че по цял ден нищо не хапват, а не могат да свалят и грам? Обикновено не вярваме, че тези хора гладуват, истината е обаче, че това може да е вярно. Когато нашето тяло не приема нужните му калории на ден, то задвижва системата за оцеляване: забавя метаболизма си, намалява активността си, по-бързо настъпва умора, а когато си позволим хранене, някак несъзнателно изяждаме много повече отколкото ако сме се хранили редовно през деня. Причината за това е, че тялото ни е под стрес и гледа да се презапаси с необходимите калории, защото информацията, която му давате е – ”няма да има скоро храна”. Така консумираме двойно повече, отколкото когато не си задаваме такава програма. На всичкото отгоре организмът е  забавил обмяната на веществата и рязко ви се доспива.

Истината е, че вашият организъм има нужда от регулярно подаване на „гориво”- храна, защото храната го поддържа жив и жизнеспособен. Хранене по три пъти на ден, кара  метаболизмът ви да е бърз, тялото спокойно да изразходва енергията, да не търси начини да си наваксва. Така че, колкото да не ви се вярва ядейки равномерно можете да отслабнете, а гладувайки да напълнеете.

 

Преяждане

Защо избираме нездравословни храни?

 

Много хора, които преяждат, са изключително успешни в други области от живота си, но се борят да променят своето хранително поведение, изглеждат щастливи, но всъщност са нещастни, постоянно се борят, че не могат да контролират храненето си. Причините могат да бъдат много по-различни от това в което те се обвиняват. Ето няколко, които са далеч от тези самообвинения, причината винаги е по-различна.

 

 Лошо меню и навици

Много често лошите хранителни навици в дома ни, са източник на здравословни проблеми и проблеми с теглото. Това са прекомерна употреба на месо, прекаляване със сладко, пържено – това е култура на хранене, която ние изграждаме в домовете си, ако тя е нездравословна, то всички в семейството страдат. За да сме здрави, ние и семейството ни, е необходимо да  преразгледаме хранителните си навици. Един от начините е да пазаруваме само полезна храна, повече плодове, зеленчуци, по-малко сладкиши и тестени изделия.

 

Скука и преяждане

 Хапването ни дава положителни емоции, доставя удоволствие. Много хора поради липса на алтернатива така  си доставят удоволствие. Въпреки, че има много други начини за да си доставят удоволствие, някои хора хапват от скука. Има милиони начина да прекарате свободното си време. Излезте с приятели, карайте колело, поиграйте с децата или направете това, което си представяте, че ще ви направи щастливи, ако това е невъзможно, измислете преживяване, което не е свързано с храната, но което пак ви носи удоволствие.

 

Преяждаме ли от липса на любов?

Любовта е чувството, което в най-голяма степен ни кара да сме щастливи. Когато човек е влюбен, мозъкът ни произвежда огромно количество ендорфини и ние летим в небесата. Влюбените, често са пълни с енергия,  дори са им нужни по-малко храна и сън от обикновено. Любовта е толкова енергизиращо и питаещо чувство, че  може да се превърне в основен източник на удоволствие и енергия.

Много различно, обаче е това, което  се случва, ако дълго време останем без любов. Това чувство е толкова нужно, че често казват, че то е условие човек да се чувства жив, но повечето хора, когато не са обичани, започват да заместват любовта с други удоволствени изживявания, любовта има всестранни проявления, в случай на липса, нашето сърце знае, че не са достатъчни заместителите и търси други.

 

Често срещаното преяждане от стрес

Управлението на стреса и грижата за себе си са в основата на възстановяването от преяждане. Управлението на стреса изисква да погледнете живота си през нова призма и наистина да прецените как да намалите стреса.

Хората които преяждат, обикновено са много грижовни към другите, и се борят с поставянето на граници, често са перфекционисти и носят отговорността за света на плещите си и храната е начинът, по който се справят със стреса. Да се ​​научиш кое от качествата ти, ти пречи и да се освободиш от стреса е процес, който изисква много практика и постоянство.

В случаите, когато сме под стрес, ние сме тревожни, а тревожността е състояние, в което ни е нужно спокойствие. Храненето се превръща в успокоително удоволствие в състояния на стрес, а в тези периоди, организма изразходва, много енергия – в преразход е, имаме нужда и от повече храна. Възможно е и сънят да е по-малко, а когато човек не спи, не може да си почине организма и да се  възстанови и възобнови енергията си. Понякога това е причината за преяждаме за да се компенсира недостига.

 

Липса на почивка или прекалена умора

Почивката е жизнено важна за организма, когато тя липсва, той търси други източници на енергия, това е основателна причина  повечето жени и мъже да качват съвсем несъзнателно  и повече килограми. Неприятното е, че преуморения човек често решава да свали килограми чрез спорт, което още повече изтощава организма и той още повече се презапасява. Така всички диети и спортни програми се оказват безуспешни. В такъв случай, организма има нужда от почивка и от разтоварване на отговорностите, за да може да си почине и да се разтовари от излишните килограми.

 

Преяждане вместо решаване на проблеми

Преяждането може да е заради хранителните навици, но често е и по психологични причини. Храната може да се употребява за да компенсира невъзможността ни да се справим с проблемите си или да удовлетворим нуждите си, затова когато започвате поредната диета, попитайте се защо преяждате и знайте, че за да промените формите на тялото си трайно, често ще ви се налага и да се справите с истинските причини поради, които наддавате килограми.

 

Неудовлетворени нужди

Неудовлетворените нужди също могат да бъдат двигател за преяждане. Тези потребности могат да бъдат емоционални, психологически, социални, професионални, духовни, физически или за удоволствие . Каквото и да е, епизодът на преяждане може да е знак, че нуждите ви не са задоволени.

Преяждането може първоначално да успокои тези неудовлетворени нужди, но всъщност може да изостри тези нужди, като добави чувство на срам, отвращение и ниска самооценка, които придружават преяждането.

Както всички хранителни разстройства, разстройството на преяждане може да окаже значително влияние върху социалния живот, работата/образованието на човек и способността му да прави нещата, които му доставят радост и да му носят смисъл.

 

 Хранителна несигурност

Преднамерената диета не е единствената причина някой да има хранителен дефицит и да е склонен към преяждане. Хранителната несигурност е друга причина, която може да предизвика реакцията на оцеляване за търсене и задържане на храна.

Някои примери могат да включват деца в нестабилни жизнени ситуации, които трупат/крият и преяждат, когато храната е лесно достъпна.

За хора, които са изпитали продоволствена несигурност като деца или по време на период от живота си, има повишен риск от разстройство на преяждането, когато храната е осигурена.

 

Кабинета на психолога е чудесно място да потърсите професионална подкрепа и помощ за  възстановяването си. Въпреки че може да се почувствате неудобно да говорите с някого, не забравяйте, че вие ​​сте нещо повече от вашето хранително разстройство. Хранителното разстройство не е по ваша вина и вие заслужавате подкрепа.

Не забравяйте, че не сте сами. Разстройството на преяждането е най-често срещаното хранително разстройство. 

Няма съмнение, че храненето може да стимулира мозъка за добро настроение, но нека това не прави храната пристрастяваща субстанция. 

Leave a Reply