fbpx

Депресия: Как да се справим?

By December 14, 2021Блог

депресияНа всички ни, са познати чувства, като тъга, чувство за потиснатост и загубата на интерес или удоволствие от ежедневните дейности, но ако те продължават по-дълго време и влияят значително на ежедневието ни, като нарушават качеството на живот, може да се касае за депресия.

 

Депресия

Депресията е основна причина за инвалидност в световен мащаб според Световната здравна организация. Може да засегне възрастни, юноши и дори деца. Депресията е разстройство на настроението, което включва постоянно чувство на тъга и загуба на интерес, тя е много различна от колебанията в настроението, които хората редовно изпитват като част от живота. Може да се появи при житейски събития, като загуба на работа или загуба на близък, развод или друг вид загуба. Депресията е постоянен проблем, а не преминаващ, състои се от епизоди, по време на които симптомите продължават най-малко две седмици. Депресията може да продължи няколко седмици, месеци или години.

Депресия – симптоми

 

  • Потиснато настроение
  • намален интерес или удоволствие от дейностите, които някога са носили удовлетворение
  • загуба на сексуално желание
  • промени в апетита
  • загуба или наддаване на тегло
  • твърде много или твърде малко сън
  • възбуда, безпокойство 
  • забавено движение и говор
  • умора или загуба на енергия
  • чувство на безполезност или вина
  • затруднена концентрация или трудно вземане на решения
  • повтарящи се мисли за смърт или самоубийство, или опит за самоубийство

Има много възможни причини за наличие на депресия и понякога различни фактори се комбинират, за да предизвикат симптоми.

Факторите, които вероятно играят роля, включват:

  • генетични особености
  • промени в нивата на невротрансмитерите в мозъка
  • фактори на околната среда
  • психологически и социални фактори
  • допълнителни състояния, като биполярно разстройство

 

Лечение на депресията

Депресията е лечима и управлението на симптомите обикновено включва три компонента:

Подкрепа : Това може да варира от обсъждане на практически решения и възможни причини до обучение на членове на семейството.Обикновено се търси помощ при специалист и това се случва с негова помощ.

Психотерапия : Известна още като терапия с говорене, някои опции включват индивидуално консултиране и когнитивно-поведенческа терапия, групова терапия, хипноза и други техники с които работи терапевта

Медикаментозно лечение : Консултацията с психиатър е необходима за да се вземат спешни мерки за лечение или да се отхвърли предполагаемата диагноза и в двата случая сте направили, каквото трябва. Лекарят може да предпише антидепресанти, ако това е нужно.

Някои хора използват естествени билкови лекарства, за лечение на лека до умерена депресия,но те може да не са безопасни или ефективни.

Важно е да говорите с лекар, преди да използвате какъвто и да е билков лек или добавка за лечение на депресия. Някои билки могат да попречат на действието на лекарствата или по друг начин да влошат симптомите.

  1. Превенция на депресията с хранене

Знаем, консумацията на повече от следните храни помага за намаляване на симптомите на депресия:

  • плодове
  • зеленчуци
  • риба
  • Зехтин
  • Сурови ядки

Физически упражнения

Аеробните упражнения повишават нивата на ендорфин и стимулират невротрансмитера норепинефрин, който е свързан с настроението. Това може да помогне за облекчаване на лека депресия.

Терапии за стимулиране на мозъка

Терапията за мозъчна стимулация е друга възможност за лечение. Например, повтарящата се транскраниална магнитна стимулация изпраща магнитни импулси към мозъка и това може да помогне за лечение на тежка депресия.

 

Видове депресия

Има няколко форми на депресия. По-долу са някои от най-често срещаните видове.

Голяма депресия

Човек с тежка депресия изпитва постоянно състояние на тъга. Те могат да загубят интерес към дейности, които са им харесвали.

Лечението обикновено включва медикаменти и психотерапия.

Продължително депресивно разстройство

Известно също като дистимия, персистиращо депресивно разстройство причинява симптоми, които продължават най-малко 2 години.

Човек с това разстройство може да има епизоди на тежка депресия, както и по-леки симптоми.

Биполярно разстройство

Депресията е често срещан симптом на биполярно разстройство и изследванията показват, че хората с това разстройство могат да имат симптоми около половината от времето. Това може да направи биполярното разстройство трудно за разграничаване от депресията.

Психотична депресия

Някои хора изпитват психоза с депресия.

Психозата може да включва заблуди, като фалшиви вярвания и откъсване от реалността. Може също да включва халюцинации – усещане за неща, които не съществуват.

Следродилна депресия

След раждането много жени изпитват това, което някои хора наричат ​​„бебешки блус“. Когато нивата на хормоните се коригират след раждането, могат да доведат до промени в настроението.

Следродилната депресия или постнаталната депресия е по-тежка.

Няма единствена причина за този тип депресия и тя може да продължи месеци или години. Всеки, който изпитва продължителна депресия след раждането, трябва да потърси медицинска помощ.

Голямо депресивно разстройство 

По-рано наричан сезонно афективно разстройство или SAD, този тип депресия е свързан с намаляването на дневната светлина през есента и зимата.

Хората, които живеят в страни с дълги или тежки зими, изглежда са засегнати повече от това състояние.

Диагноза

Ако човек подозира, че има симптоми на депресия, трябва да потърси професионална помощ от лекар или специалист по психично здраве.

Квалифициран здравен специалист може да изключи различни причини, да осигури точна диагноза и да осигури безопасно и ефективно лечение.

Те ще задават въпроси относно симптомите, като например колко дълго са били налице. Лекарят може също да проведе преглед, за да провери физическите причини и да нареди кръвен тест, за да изключи други здравословни състояния.

Тест за депресия

Специалистите по психично здраве често молят хората да попълнят въпросници, за да помогнат за оценка на тежестта на тяхната депресия.

Скалата за оценка на депресията на Хамилтън , например, има 21 въпроса . Резултатите показват тежестта на депресията сред хората, които вече имат диагноза.

Инвентаризацията на депресията на Бек е друг въпросник, който помага на специалистите по психично здраве да измерят симптомите на дадено лице.

Скорошно проучване предполага, че податливостта към депресия може да не е резултат от генетични вариации. Изследователите признават, че докато депресията може да бъде наследена, много други проблеми също влияят върху нейното развитие.

Как да се справим с депресията?

Въпреки че няма лек за депресията, има ефективни лечения, които помагат за възстановяване. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-успешно може да бъде то.

Много хора с депресия се възстановяват след спазване на план за лечение. Дори при ефективно лечение обаче може да възникне рецидив.

За да предотвратят рецидив, хората, които приемат лекарства за депресия, трябва да продължат с лечението – дори след като симптомите се подобрят или изчезнат – толкова дълго, колкото лекарят им препоръча.

 

Leave a Reply