fbpx

Безсъние – 5 Начина за качествен сън.

By October 22, 2021Блог

Безсъние

 

Както често се случва, не оценяваме това, което имаме, докато не го загубим. Същото се случва и със сънят, не се интересуваме от него, докато не започне да не ни достига, тогава започваме да търсим начини, които да ни помогнат в тази борба, защото симптомите започват да си казват думата, трудно се концентрираме, когато не сме си отпочинали добре.

Една от най-разпространените причини за безсънието си остава стресът. Живеем в материален свят,  работим все по-дълго възлагаме си все по-големи очаквания, имаме все повече нужда от нови и нови придобивки.

 Често се случва да се събуждаме, много по-уморени и изнервени, отколкото сме си легнали вечер. Проблема с безсънието е от голяма важност, тъй като, сънят е жизнено важен за нашето здраве и  съществуане.

Сънят е пасивен процес за възстановяване на енергийния баланс, но не само, нашите мозъци са много активни по време на сън.

Сънните ни цикли се контролират от нервни сигнали наречени невротрансмитери, които въздействат върху различни групи от нервни клетки в мозъка. Невроните в мозъчния ствол, свързват мозъка с гръбначния мозък и произвеждат серотонин и норепинефрин, които пазят някои части на мозъка активни, докато сме будни, а други неврони в основата на мозъка подават сигнали, когато заспиваме. 

Тези неврони се появяват, за да “изключат” сигналите, които ни държат будни. Изследванията показват, че когато сме будни, химичното вещество, наречено аденозин се натрупва в кръвта ни и предизвиква сънливост. И обратното – докато спим, концентрацията на аденозина намалява и постепенно се ободряваме.

Съня е естествено повтарящо се състояние на ума, което се характеризира с променено съзнание, потискане на почти всички волеви мускули и значително намаляване на нашите взаимодействия със заобикалящата ни среда. Сън от будност се различава по това, че  липсва способност да се реагира на стимули.

Недоспиването е като натрупване на дългове, идва период в който трябва да бъде погасено!

 

Какво е безсъние?

Безсънието е невъзможността да заспите или събуждане през нощта, което води до невъзможност организма да се възстанови. И това е много често срещан проблем, който се отразява на енергията, настроението и способността ви да функционирате през деня. Хроничното безсъние може дори да допринесе за сериозни здравословни проблеми.

Някои хора се борят да заспят, независимо колко са уморени. Други се събуждат посред нощ и лежат будни с часове, тревожно наблюдавайки часовника. Но тъй като различните хора се нуждаят от различно количество сън, безсънието се определя от качеството на съня ви и от това как се чувствате след сън – а не от броя на часовете, които спите, или от това колко бързо задрямвате. Дори ако прекарвате осем часа на нощ в леглото, ако се чувствате сънливи и уморени през деня, може да изпитвате безсъние.

Въпреки че безсънието е най -честото оплакване, добре е да се помисли за симптом на друг проблем, независимо дали е нещо толкова просто, колкото пиенето на твърде много кофеин през деня или нещо по – сложно като чувство, или че сте претоварени и подложени на силен стрес.

Добрата новина е, че в повечето случаи на безсъние,  можете да се справите сами с промени, които можете да направите без да разчитате на специалисти, или да се обръщате към хапчета за сън с рецепта или без рецепта. Като се обърнете към основните причини и направете прости промени в ежедневните си навици и среда, можете да спрете разочарованието от безсънието и най – накрая да спите добре през нощта.

 

Ако имате проблеми със съня, опитайте да слушате упражненията за ума в приложението АНИМА.

Симптомите на безсъние включват:

Трудно заспиване въпреки умората.

Събуждане често през нощта.

Проблеми с заспиването при събуждане.

Разчитане на хапчета за сън или алкохол, за да заспите.

Събуждане твърде рано сутрин.

Дневна сънливост, умора или раздразнителност.

Затруднено концентриране през деня.

 

ИнсомнияПричини за безсъние: 

Разберете защо не можете да заспите, какво занимава съзнанието ви, за да излекувате правилно безсънието си, трябва да изследвате себе си.

Емоционалните проблеми като стрес, тревожност и депресия причиняват половината от всички случаи на безсъние. Вашите дневни навици, режим на сън и физическо здраве също могат да играят роля, опитайте се да идентифицирате всички възможни причини за вашето безсъние. 

Какво причинява безсънието ви?

Подложени ли сте на голям стрес?

Депресиран ли сте? Чувствате ли се емоционално натоварени или обезнадежедни?

Борите ли се с хронично чувство на тревожност или тревожност?

Преживявали ли сте наскоро травматично преживяване?

Приемате ли някакви лекарства, които биха могли да повлияят на съня ви?

Имате ли някакви здравословни проблеми, които могат да пречат на съня?

Тиха и удобна ли е спалнята ви?

Опитвате ли се да си лягате и да ставате по едно и също време всеки ден?

 

Чести психологически и медицински причини за безсъние

Понякога безсънието продължава само няколко дни и изчезва от само себе си, особено когато е свързано с очевидно временна причина, като стрес от предстояща презентация, болезнена раздяла или закъснение. Друг път безсънието е по-упорито, като хроничното безсъние, което обикновено е свързано с психически или физически проблем.

Безпокойството, стресът и депресията са едни от най -честите причини за хронично безсъние. Трудностите със съня също могат да влошат симптомите на тревожност, стрес и депресия. Други често срещани емоционални и психологически причини включват гняв, тревога, скръб, биполярно разстройство и травма. Лечението на тези основни проблеми е от съществено значение за разрешаване на безсънието.

Медицински проблеми или болести. 

Много медицински състояния и заболявания могат да допринесат за безсъние, включително астма, алергии, болест на Паркинсон, хипертиреоидизъм, киселинен рефлукс, бъбречни заболявания и рак. Хроничната болка също е честа причина за безсъние.

Нарушения на съня. 

Инсомния само по себе си е разстройство на съня, но може да бъде и симптом на други нарушения на съня, включително сънна апнея, синдром на неспокойните крака и нарушения на циркадния ритъм, свързани със закъснение или работа през нощта.

Променете тези навици, те може би причиняват безсъние и нарушават сънят ви:

1.Въпреки че лечението на основните физически и психически проблеми е добра първа стъпка, може да не е достатъчно, за да излекувате безсънието си. 

  1. Погледнете ежедневните си навици, някои от нещата, които правите, за да се справите с безсънието, може всъщност да влошат проблема.

Например, може би използвате сънотворни или алкохол, за да заспите, което нарушава съня още повече в дългосрочен план, или може би пиете прекалено много кафе през деня, което затруднява заспиването по -късно. 

  1. Други дневни навици, които могат да повлияят негативно на способността ви да спите през нощта, включват нередовен график на съня, дрямка, ядене на сладки храни или тежки ястия твърде близо до лягане. 

  1. Не само лошите дневни навици могат да допринесат за безсънието, но и лошият нощен сън може да направи тези навици по -трудни за коригиране, създавайки порочен кръг.

  1. Липса на достатъчно физическа активност или упражнения твърде късно през деня.

Да се наспим добре не е въпрос на самоцел, а жизнено важно условие за качествен и здравословен живот. Когато сме си отпочинали активно през нощта, можем много по-лесно да бъдем във форма, физически и психически здрави, да работим и тренираме добре. Изследванията са установили, че добрият сън може да подобри скоростта, точността и времето за реакция. Ако не се наспиваме достатъчно, вероятността да се представяме по-зле по време на работа, тренировки и умствена активност е значително по-голяма. 

Leave a Reply