fbpx

Как да изкажеш себе си ясно и уважително?

By October 18, 2022Uncategorized

Активното слушане е основно комуникационно умение у дома, с приятели и познат, както и на работното ни място. Как да сме активни слушатели? Първата крачка се изразява в разбирането какво ни казва отсрещния – този, с когото комуникираме. Когато присъстваме в разговор, за да чуем, а не само да се изкажем, сме способни да бъдем искрено присъстващи и участващи в диалог. А както знаем, всеки проведен диалог, в който сме ТУК И СЕГА, би могъл да ни е полезен за в бъдеще – да изгради връзки, да ни научи на нещо ново и да ни упъти. В тази статия психолозите от Анима Център имаме за цел да обсъдим няколко методи, чрез които да активното слушане би могло да се превърне в рефлекс, а не трудност. 

уважително

 

Първо, поемането на отговорност е от особено значение. Често грешим като обвиняваме и създаваме динамика ”нападател-жертва”. Подобна динамика е нездравословна, защото създава напрежение между двете страни. Например, изречение като “Не оценяваш нищо, което правя!” не е активно слушане, а насочва проблема у отсрещния. Редакцията му има нужда от поемане на собствената отговорност, тъй като в един проблем винаги и двете страни имат с какво да допринесат. Например: “Чувствам се тъжен и потиснат, защото влагам старание, когато изпълнявам задълженията си. Имам нужда от подкрепа.” Забележете конфигурацията на изказването. Използваме ключови думи като “чувствам се”, “защото” и “имам нужда от”. По този начин ясно изказваме чувствата си, даваме аргумент за тях и споделяме нуждите си. Когато изкажем ясно гледната си точка, за разлика от поставянето на етикети (напр., неоценяващ), ние сме уважителни и откровени. А когато изкажем нуждите си, позволяваме диалогът да се развие градивно и леко.

 

Методът на поемането на отговорност предхожда втория метод – изслушване и обсъждане. Как ни отговаря отсрещния и защо? Запазете в съзнанието си реалността на реалността, че и неговата гледна точка има своята стойност. Перифразирайте думите му и попитайте дали правилно го разбирате: “Това, което разбирам е… Прав ли съм?” По този начин успешно бихте изгладили различията си и бихте стигнали до общо решение и разбиране. Не забравяйте предния метод – поемането на отговорност: 

 

  • Не успявам винаги да се изкажа ясно, коректно и разбрано.
  • Оказва се, че не съм разбрал правилно. Имал си предвид друго.
  • Имал съм различно виждане как да се свърши тази задача. Твоят поглед ме провокира да се замисля върху това, което изпускам.

 

Третият метод, който е от особено значение при активното слушане е инсайтът – самопознанието като инструмент за стабилност и рационалност. Когато човек познава себе си, той има възможност да възспира грешките, които са му били навик до момента. Например, забелязали ли сте дали отбягвате ситуацията и конфронтацията, когато се почувствате наранени, тъжни или дори ядосани? Видове избягване са не само насочването на “вината” у другия, но и избягването на очен контакт, пасивната агресия, отлагането и разсейването. Следователно, инсайтът е метод да задържим фокуса си върху ситуацията като забелязваме себе си на ред с останалите.

 

Активното слушане избягва заобикалянето на желанията, нуждите и искрените емоции на двете страни. Искрена може да е емоцията на ярост или гняв, но под нея се крият емоциите на незадоволените нужди. Ние от Анима Център предлагаме индивидуална и семейна терапия, които да помогнат да разберете по-добре емоциите си и да комуникирате градивно с останалите. Когато сме отворени да поемем отговорност и да участваме активно в диалог с отсрещния човек, сме способни да изградим спокойствие и удовлетвореност от живота си.

Leave a Reply