fbpx

Какво е това емоционална интелигентност?

By June 16, 2022Блог

Защо обидата разболява?
И какво е това – емоционална интелигентност?

 

Емоционална интелигентност е способността да разпознаваме емоциите си, усещането какво казват те, също и осъзнаването как емоциите ни  влияят на хората около нас. Интелигентните емоции се отразяват върху възприятието ни за другите, умението да разбираме как  се чувстват другите, това позволява да управляваме взаимоотношенията си по-ефективно.

Ако се погрижим за емоционалната си интелигентност ще бъдем по-здрави и по-успешни.

емоционална интелигентност

 

Медицината би трябвало да разглежда човека като едно цяло. Емоциите и чувствата са също част от това цяло. Не бива да се пренебрегват, защото те оказват влияние върху човешкото здраве.

Връзката „емоции-заболяване“ е двустранна, емоционалният фон може да ускори развитието на заболяване, а вече развито заболяване може да промени емоционалния фон, правейки човека по-раним и обидчив. 

Емоционалната интелигентност е способността за разбиране, използване и управление на собствените ни емоции по положителен начин за облекчаване на стреса, ефективно общуване, съпричастност с другите, преодоляване на предизвикателства и успокояване на конфликти. Емоционалната интелигентност  помага да изграждане по-силни взаимоотношения и успешност. Освен това може да ви помогне да се свържете с чувствата си, да превърнете намерението си в действие и да вземете информирани решения за това, което е най-важно за вас.

Вероятно познавате хора, които са академично блестящи, но въпреки това са социално неспособни и неуспешни в работата или в личните си взаимоотношения. Интелектуалните способности или вашият коефициент на интелигентност не са достатъчни сами по себе си, за да постигнете успех в живота. Емоционалната  интелигентност ще ви помогне да управлявате стреса и емоциите.

Ако не можете да управлявате емоциите си, вероятно не управлявате и стреса си. Това може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Неконтролираният стрес повишава кръвното налягане, потиска имунната система, повишава риска от инфаркти и инсулти, допринася за безплодие и ускорява процеса на стареене.

Първата стъпка към подобряване на Вашата емоционална интелигентност е да се научите как да управлявате стреса.

Неконтролираните емоции и стрес също могат да повлияят на психичното ви здраве, което ви прави уязвими към тревожност и депресия. Ако не сте в състояние да разберете, да се чувствате комфортно или да управлявате емоциите си, вие също ще се борите да създадете силни взаимоотношения. Това от своя страна може да ви накара да се чувствате самотни и изолирани и допълнително да изостри всички проблеми с психичното здраве.

Като разбирате емоциите си и как да ги контролирате, вие можете по-добре да изразите как се чувствате и да разберете как се чувстват другите. Това ви позволява да общувате по-ефективно и да изграждате по-силни взаимоотношения, както на работното място, така и в личния си живот.

За да включите своята емоционална интелигентност, трябва да можете да използвате емоциите си, за да вземете конструктивни решения относно поведението си. Когато сте прекомерно стресирани, можете да загубите контрол над емоциите си и способността да действате обмислено и подходящо. 

Можете да развиете своята емоционална интелигентност и с психотерапевтични техники с помощта на психолог, не се колебайте да потърсите професионална помощ, защото това ще повиши комфорта ви на живот.

Самостоятелни упражнения, които могат да помогнат за разбирането на емоциите и изграждане на емоционалната интелигентност, можете да намерите в Анима- мобилното приложение за упражнения за ума.

 

Leave a Reply