fbpx

Митове и истина за щастието

By February 18, 2022Блог

“Колкото по-малко очаквате от другите,  толкова по-щастливи ще сте!”

Какво е щастие?

Предпоставен хоризонт,  хипотетичен конструкт или въздух под налягане? Обикновено, психолозите пишат статии за него, поетите го увековечават в своите произведения, а децата го намират във фунийка сладолед.

Според уикипедия, щастието е текущото преживяване на усещане за емоции като удоволствие или радост.

Даниел Канеман дефинира щастието като „ това, което преживявам тук и сега “.

Соня Любомирски описва щастието като „ изживяване на радост, задоволство или положително благополучие, съчетано с чувството, че животът на човек е добър, смислен и струващ. “ 

 

​​​​А какво всъщност е щастието?

 

Щастието е наелектризиращо и неуловимо състояние. Философи, теолози, психолози и дори икономисти отдавна се стремят да го дефинират.  Нещо повече от просто положително настроение, щастието е състояние на благополучие, което включва добър живот, с чувство за смисъл и дълбоко задоволство.

Чувството на радост има и своите предимства за здравето. Все повече изследвания показват също, че щастието може да подобри физическото здраве, чувствата на позитивност и удовлетворение изглежда са от полза за сърдечно-съдовата система, имунната система, нивата на възпаление и кръвното налягане. Щастието дори е свързано с по-дълъг живот, както и с по-високо качество на живот и благополучие.

 

Понякога мислили ли сте, че щастието ви зависи от някои предпоставки? Съществуват много митове за щастието, те възпрепятстват истинското щастие, не ви позволяват да бъдете щастлив човек или да осъзнаете, че сте щастлив човек. 

 

Ето някои от най-често срещаните митове за човешкото щастие, от които е добре да се избавим:

 

 “Ще бъда щастлив, ако…”

 

  Постоянното очакване да сме щастливи, когато нещо, което сме си наумили да се случи, ни пречи да се насладим на момента, пречи ни да сме тук и сега и да усетим приятните моменти, които ни се случват.

Например: Някой смята, че ще бъде щастлив след като завърши образованието си, друг смята, че новата работа ще му донесе радост, някои дори планират своето щастие, започвайки от понеделник или от първия ден на новата година.

Причините щастието още да не “идва” не е в това, че времето още не е настъпило, а че сте в състояние на очакване.

Истината е, че щастието не зависи от времето и този мит може безопасно да бъде изключен от живота ви. Разберете, че в настоящето,  “тук и сега” сте щастлив човек, който просто не го забелязва или не желае да го забележи.

 

“Ще бъда щастлив, ако съм богат”

 

 Щастието не зависи от финансовата стабилност, факт е, че финансово обезпеченият човек има повече възможности, но от това не зависи щастието! Истински щастливи са хората, които са успешни, които са постигнали нещо сами. Защото, щастието е предпоставен хоризонт на очакване, който ние достигайки изпитваме удовлетворение.

 

 ”Щастието ми, не зависи само от мен ” 

 

Щастието трябва да бъде вътрешно чувство, състояние на душата.

Ако сте нещастни дълбоко вътре в себе си, тогава временното чувство на щастие от външни обстоятелства, може да ви прави само временно щастливи. Затова работете върху себе си и престанете да мислите, че обстоятелства и хората ви пречат да бъдете щастливи.

 

“ Ще бъда щастлив, ако имам спокойствие”

  Всеки ден хората се борят със стрес, проблеми, страхове и тревоги, често се заблуждават, че колкото по-малко проблеми имат, ще станат щастливи. За съжаление няма как да си решим всичките проблеми и те да не съществуват, но можем да променим отношението си към тях. За целта – разглеждайте проблема като временно събитие, мечтайте по-често, запишете своите цели и концентрирайте вниманието си само върху тях. Намерете това, което е наистина важно за вас и това, което ви носи чувство на радост, свобода и удовлетворение. 

 

”Щастливи сме, когато правим другите щастливи!”

В основата на човека стои алтруистичното желание да не сме егоисти и да бъдем щедри. Звучи прекрасно на думи, но тук има едно опасно минно поле, ако превърнем даването на другите в начин да извличаме лично щастие създаваме една особена зависимост. В крайна сметка, ако не направим другите щастливи с нашето „даване”, което се случва доста често, нашата радост се стопява за секунди. 

”Щастието ни, е цел номер едно!”

Ако живеем, за да постигнем това състояние на безметежно щастие, за което имаме предварително изградена представа, рискуваме да си навлечем голяма доза разочарование. Всъщност много често когато хората са наистина щастливи, те дори не си губят времето да дават конкретно название на състоянието си, защото това не е важно в този момент. Това е момента, в който сме твърде  заети да го изживеем. И точно това е разковничето. Има много начини да бъдем щастливи, но едно е сигурно – щастието идва не когато го преследваме, а когато му позволим да се случи!

Щастието не е универсално за всички, всеки от нас има различно разбиране за това какво е щастието. И точно това е прекрасно! Няма по-хубаво нещо от това сърцето на всеки от нас да вибрира на честотите на радостта.

 

Leave a Reply