fbpx

Как да се справим с ниското самочувствие

By January 24, 2022Блог

Самочувствието, това е  мнението, което имаме  за себе си. Всеки има моменти, когато се чувства малко потиснат или му е трудно да повярва в себе си. Ако това се превърне в дългосрочна ситуация, може да доведе до проблеми, включително проблеми с психичното здраве като депресия или тревожност. Някои от симптомите на ниско самочувствие също могат да бъдат признак за тези проблеми.

Самочувствието често е резултат от преживявания през целия живот и особено това, което ни се е случило като деца. Възможно е обаче да подобрим самочувствието си на всяка възраст. 

Самочувствието всъщност е за това как оценяваме себе си и нашите възприятия за това кои сме и на какво сме способни.

Хората с добро самочувствие обикновено се чувстват щастливи за себе си и за живота си. Това ги прави много по- устойчиви и по-способни да се справят с възходи и падения в живота, а хората с ниско самочувствие обаче често са много по-критични към себе си. За тях е по-трудно да се възстановят от предизвикателства и неуспехи. Това може да ги накара да избягват трудни ситуации, поради неувереност в себе си, че могат да се справят. Това обаче всъщност може да намали самочувствието им още повече, защото в резултат на това те се чувстват още по-зле.

Следователно липсата на самочувствие може да повлияе на това как се държат хората, както и за това, което постигат в живота си.


Ето няколко начина, с които можем да подобрим самочувствието си:

1. Определете своите отрицателни вярвания и работете върху тях.
Първата стъпка е да идентифицирате и след това да предизвикате негативните си убеждения.
Когато го направите, потърсете доказателства, които противоречат на тези твърдения. Запишете както твърдението, така и доказателствата и продължавайте да си напомняте, че вашите негативни вярвания, всъщност, не са верни.


2. Намерете положителните си качества
Добра идея е да напишете положителни неща за себе си, като например, че сте добър в даден спорт или хубави неща, които хората са казали за вас. Когато започнете да усещате, че тези мисли отслабват,  напомнете си, че имате много добри качества.
Като цяло, положителният вътрешен диалог е голяма част от подобряването на вашето самочувствие.
Понякога ще се връщате към старите негативни навици, но с редовни упражнения, можете да започнете да се чувствате по-позитивни и да изградите и самочувствието си.


3. Изграждайте положителни отношения и избягвайте отрицателните.
Вероятно ще откриете, че има определени хора – и определени взаимоотношения – които ви карат да се чувствате по-добре от другите.
Избягвайте хора, които ви карат да се чувствате зле.
Изграждайте взаимоотношения с хора, които ви карат да се чувствате добре и избягвайте връзките, които ви дърпат надолу.


4. Дайте си почивка
Не е нужно да сте перфектни всеки ден и час. Дори не е нужно да се чувствате добре със себе си през цялото време.
Самочувствието варира в различните ситуации, от ден на ден и час на час. Някои хора се чувстват спокойни и позитивни с приятели и колеги, но неспокойни и срамежливи с непознати. Други може да се чувстват напълно владеещи себе си на работа, но се борят със себе си, когато са пред непознати. Дайте си почивка. Всички имаме моменти, когато се чувстваме малко потиснати или ни е по-трудно да поддържаме вярата си в себе си.
Ключът е да не бъдете твърде строги към себе си. Бъдете мили към себе си и не прекалено критични.
Избягвайте да се критикувате пред другите, защото това може да засили негативните ви възгледи – и също така да даде на другите хора отрицателно мнение за вас.


5. Научете се да казвате “не”

Хората с ниско самочувствие често се затрудняват да отстояват себе си или да кажат не на другите.

Те много често се натоварят прекалено у дома или на работа, защото не обичат да отказват на никого за нищо. Това обаче може да увеличи стреса и да го направи още по-труден за управление.

Следователно развитието на вашата увереност може да помогне за подобряване на самочувствието ви. Понякога да се държите така, сякаш вярвате в себе си, всъщност може да помогне за повишаване на вярата в себе си!

6. Подобрете физическото си здраве

Много по-лесно е да се чувстваме добре, когато сме във форма и здрави, въпреки това, хората с ниско самочувствие често се пренебрегват, защото не смятат, че „заслужават“ да бъдат обгрижвани. 

Опитайте се да правите повече упражнения, да се храните добре и да спите достатъчно. Също така е добра идея да отделите време да се отпуснете и да направите нещо, което искате да направите, а не нещо, което някой друг очаква от вас. Може да откриете, че прости промени като тази могат да направят огромна разлика в цялостната ви перспектива.

7. Поемете предизвикателства

Хората с ниско самочувствие често избягват предизвикателни и трудни ситуации, защото нямат увереност, че могат да се справят.

Един от начините да подобрите самочувствието си всъщност може да бъде да поемете предизвикателства. Това не означава, че трябва да правите всичко сами – част от предизвикателството може да е да потърсите помощ, когато имате нужда от нея – но бъдете готови да опитате нещо, което знаете, че ще бъде трудно да се постигне.

Като успеете, вие показвате на себе си, че можете да постигнете.

Значение имат  малките стъпки

Ключът е да гледате в дългосрочен план, да планирате краткосрочни цели в малки стъпки, а не всеки ден, и да се съсредоточавате върху голямата картина.

Когато се чувствате добре или свършите нещо важно, празнувайте го, не се самообвинявайте , ако от време на време се връщате към негативни модели на мислене. Просто се съберете отново и се опитайте да мислите по-позитивно. В крайна сметка това ще стане навик и ще откриете, че вашето самочувствие тихомълком се е подобрило.

Leave a Reply