fbpx

Страх от високо

By November 20, 2021Блог

Много хора имат страх от високо, без да осъзнават произхода от тази фобия. 

А, вие страхувате ли се от височини? 

акрофобия

Изпадате ли в паника, когато разберете, че сте високо от земята? Страхувате ли се от мисълта да присъствате на среща на висок етаж в офис сграда? Затваряте ли очи, когато живописните разходки с кола включват по-голяма надморска височина? Стоенето на стълба засилва ли усещането, на страх от високо? Ако на повечето въпроси, отговорът е “ДА”, то най-вероятно имате акрофобия – страх от височини, това е тревожно разстройство, засягащо около 5% от населението.

Акрофобията се определя като страх от височини. За разлика от някои специфични фобии, като аерофобията например, която представлява страх от летене, акрофобията може да стане причина да избягвате различни дейности или места, които да ви карат да се чувствате, че сте далече от твърда земя.

Много хора изпитват някакъв дискомфорт, когато са на високи места, като например лек световъртеж или нервност, когато погледнат надолу. Но тези усещания в повечето случаи не водят до паника.

Ако страдате от акрофобия дори мисълта за прекосяване на мост например или дори разглеждането на картини и снимки на високи планини могат да предизвикат силна тревожност.

Тази фобия от височини може да предизвика неприятни симптоми, които водят до това, че хората с акрофобия избягват напълно възможността за ситуации на по-висока надморска височина.

За съжаление, това избягване може да попречи на качеството на живот. Това не е страхотна новина за жените, при които акрофобията е два пъти по-честа, отколкото при мъжете. Може да забавите извършването на домашни ремонти, защото се страхувате да се изкачите по стълба. Може да изпитате изтощителен стрес, когато ви бъде дадена хотелска стая на висок етаж. Акрофобията може да се отрази неблагоприятно на начина ви на живот.

 

Страх от високо симптоми 

Основният симптом при акрофобия е силният страх от височини, съпроводен с тревожност и панически епизоди. Това може да доведе до редица психологически и физиологични реакции.

Физиологичните реакции най-често включват:

  • повишено изпотяване, задух и ускоряване на пулса при вида или дори мисълта за високи сгради
  • чувство на световъртеж и прилошаване при изкачване на висока сграда или при мисълта за подобно действие
  • разтреперване при изкачване на високо
  • световъртеж и усещане за падане при поглеждане от висока сграда.

Реакциите на хората страдащи от страх от високо са: 

  • избягване на преминаване през мостове или посещаване на високи сгради, дори това да усложнява ежедневието на човека
  • силен страх и притеснение от възможността да бъдете затворени във високите етажи на сграда или друго високо място
  • интензивно чувство на тревожност и нервност при изкачване по стъпала или при нужда да се погледне от прозорец например на висока сграда.

Акрофобия – причини

Най-често, причините са травматично преживяване в миналото, например:

  • падане от високо
  • наблюдаване на падане на друг човек.

Често акрофобията настъпва без да има някаква определена причина за това, тава са случаите в които определящи са генетичните фактори или такива от външната среда, които могат да повлияят. Има по-голям риск да страдате от акрофобия, ако някой друг от вашето семейство страда от тази фобия.

 

Как се определя тази диагноза?

Фобиите, включително и акрофобията могат да бъдат диагностицирани от специалист по психично здраве. Ако смятате, че може да страдате от това разстройство помолете личния си лекар да ви насочи към психиатър или клиничен психолог,  който би могъл да постави тази диагноза.

При срещата със специалист, най-вероятно ще бъдете разпитани какви са оплакванията ви и в какви ситуации се проявяват. Бъдете напълно искрени и разкажете какво изпитвате и кои са ситуациите, които най-много ви плашат.

 

Акрофобия лечение 

Ако обаче усещате, че тревожността и страха, които изпитвате от височини се отразява на живота ви, тогава могат да се приложат няколко техники за овладяване на състоянието.

Най-ефективното лечение за подобряване на фобиите е десенсибилизацията или така наречената терапия – изправяне срещу страха. В тази насока най-използваната и валидирана техника на лечение с нейната ефективност е постепенното излагане в “страшна” ситуация, когато човек трябва да бъде изложен постепенно на стимули, които причиняват ирационалния страх. Тук е необходимо това да се случва постепенно, структурирано и  с йерархия на нивото на стимул, от по-малко влияние към по-голямо въздействие, т.е., излагане първо на ситуации, които причиняват по-малък страх и завършваме с изправяне срещу най-силния страх. Това постепенно излагане може да бъде възпроизведено на живо, или във въображението, но по-ефективно е  излагане в истинска ситуация има по-голям ефект върху пациента.

След като се установи дали упражненията ще бъдат експериментални или въображаеми, се съставя списък с йерархии на опасни ситуации, пациента трябва да бъде изложен постепенно в тях. Трябва да се отбележи, че когато пациентът е изправен пред страх, нивата на тревожност ще се увеличат значително, затова се препоръчва да се изпълняват упражнения за релаксация между излагане на всяка една йерархия за стабилизиране на тревожността на лицето.

В много специфични фобии е много трудно да се контролира постепенното излагане поради ограниченията на самата фобия, например човек, който се страхува от полет със самолети, не може да бъде изложен на тях постепенно, защото веднъж самолетът когато излети не може да се слезе от него.

Въпреки това с напредъка на новите информационни и комуникационни технологии е възможно да се възпроизведе лечение на виртуалната реалност, което се оказва много ефективно при лечението на фобии. Във виртуалната реалност се възпроизвежда обектът, ситуацията или определената дейност, където човекът има усещането, че това се случва в действителност, както и позволява взаимодействие с това в реално време. Тази технология позволява на лицето да бъде изложено постепенно на фобичния стимул в среда, която осигурява сигурност и се контролира.

Разбира се, най-доброто, което можете да направите за себе си е да си осигурите максимален комфорт на живот, съществуват специалисти , които имат уменията и опита да ви помогнат да се справите, няма нужда да живеете в страхове и да ограничавате комфорта си на живот. 

Страховете са като камъче в обувката, можем да свикнем с тях, но на кому е нужно това?

Като за начало, можете да изтеглите приложението АНИМА, там можете да намерите упражнения с които да опитате да се справите сами със страховете си, да релаксирате и да помогнете на тялото и ума си да си почине, така ще бъдете заредени, мотивирани и пълни с нова енергия за живот!

Leave a Reply