fbpx

Хипохондрия – физически симптоми и лечение

By November 4, 2021Блог

хипохонрия

Хипохондрик е човек, който живее със страх, че има сериозно, но недиагностицирано заболяване, въпреки че диагностичните тестове показват обратното. Страдащите от хипохондрия изпитват изключителна тревожност от телесните реакции, които повечето хора приемат за нормални.

Например, те не могат да бъдат убедени, че нещо толкова просто като кихането е знак, че имат ужасно заболяване.

Хипохондрията представлява около пет процента от извънболничната медицинска помощ годишно. Повече от 200 000 души са диагностицирани със здравословно безпокойство, известно още като тревожно разстройство всяка година.

Психосоматично разстройство или така наречената хипохондрия, се характеризира с необоснована загриженост и дори страх за собственото здраве и убеждение, че физическите белези и симптоми сочат сериозно соматично заболяване. Опасенията на пациента, обикновено са неоснователни или неадекватно пресилени.

Терминът хипохондрия е  съставен от  гръцките наименования:  hypo – под и chondros – гръдна кост, с което се обозначава нервно заболяване, в резултат на което човек е мрачен, постоянно мислещ за здравето си, за своите болести и произтичащите от това лични нещастия.

Хипохондрията е разстройство на психичното здраве. Обикновено започва в ранна зряла възраст и може да се появи, след като лицето или някой, когото познава, е преминал през заболяване или след като е загубил някого поради сериозно медицинско състояние. Около две трети от хипохондриците имат съпътстващо психиатрично разстройство, като паническо разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) или тежка депресия. Симптомите на хипохондрията могат да варират в зависимост от фактори като стрес, възраст и дали човекът вече е изключително тревожен.

Хипохондричните симптоми могат да включват:

  • Редовно се проверяват за признаци на заболяване
  • Страхът, че нещо от хрема до бълбукане в червата е знак за сериозно заболяване
  • Чести посещения при лекаря си
  • Обратно, избягване на лекар поради страх, че лекарят ще открие, че имат страшно заболяване или сериозно заболяване
  • Говори прекомерно за здравето си
  • Прекарване на много време онлайн, изследване на техните симптоми
  • Може да се фокусира само върху едно нещо: определено заболяване (пример: рак) или определена част от тялото (пример: белите дробове, ако кашлят). Или може да се страхуват от някаква болест или да се съсредоточат върху популярна болест (пример: по време на грипния сезон, те може да са убедени, че подсмърчането означава, че страдат от грип)
  • Не са убедени, че отрицателните им медицински тестове са правилни, след което се притесняват, че имат нещо недиагностицирано и че никой няма да може да го намери и да ги излекува
  • Избягването на хора или места, от които се страхуват, може да ги накара да се разболеят

Повишената  тревожност всъщност може да има свои собствени симптоми, възможно е човекът да има стомашни болки, замаяност или болка в резултат на огромната тревожност. Всъщност тревожността от болестта може да завладее живота на хипохондрика до степен, че тревожността и животът в страх са толкова стресиращи, че човекът може да изтощи.

Може би се чудите какво предизвиква хипохондрията. Въпреки че наистина няма точна причина, ние знаем, че хората със страх от заболяване е по-вероятно да имат член на семейството, който също е хипохондрик. Човекът с повишена тревожност може да е преминал през сериозно заболяване и се страхува, че лошият му опит може да се повтори. Те може да преживяват голям житейски стрес или да са имали сериозно заболяване през детството. Или може би вече страдат от психично заболяване и хипохондрията им да е част от него.


 

Хипохондрия – лечение

Често, когато човек многократно тича при лекаря си при първите признаци на незначителен симптом, неговият лекар не го приема сериозно и може да го смята за „труден пациент“, а не за човек, който искрено е загрижен за здравето си . По-лошото е, че някои лекари ще се възползват от страховете на човека и могат да проведат ненужни тестове, само за да успокоят пациента. Всъщност е изчислено, че повече от 20 милиарда долара се харчат годишно за ненужни процедури и прегледи.

Самопомощта при хипохондрия може да включва:

  •  Техники за управление на стреса и релаксация – упражненията в АНИМА
  • Избягвайте онлайн търсенето за възможните значения зад вашите симптоми
  • Фокусиране върху външни дейности като хоби, което харесвате, или доброволческа работа, към която изпитвате страст
  • Избягване на алкохол и наркотици за развлечение, които могат да увеличат тревожността
  • Работете, за да разпознаете, че физическите признаци, които изпитвате, не са симптом на нещо зловещо, а всъщност са нормални телесни усещания
  • Създаване на график за редовни срещи с вашия терапевт психолог, за да обсъдите вашите здравословни проблеми. 
  • Физическа активност

 

Струва си да се отбележи, че много страдащи не желаят да признаят ролята, която тревожността играе в техните симптоми. Това ги прави по-малко склонни да търсят помощ от специалист по психично здраве. Често хипохондриците са толкова устойчиви на идеята, че изпитват безпокойство, че е необходима намеса от близки, за да им помогне да разберат, че се нуждаят от помощ.

 

Как да преборим хипохондрията?

 

Да бъдеш хипохондрик и да изпитваш безпокойство за здравето може да бъде много изтощително и сериозно засяга живота на хората, които страдат от него. За сега няма метод, който да предотврати появата на ирационалния страх от болести. Добрите отношения в семейството и разбирането от страна на близките   могат да  намалят задълбочаването на  хипохондрията и да помогнат при лечението и.

За да живеете в комфорт със себе си, е добре да се консултирате със специалист, справянето с проблема е възможно, стига да имате желание за това и да не живеете в комфорт с това състояние, черпейки внимание от околните.

 

Тест за хипохондрия

Уайтли Индексът е широко използван тест, за наличие на хипохондрия. Както при всички тестове резултатът трябва да се тълкува предпазливо. 

 По-долу е даден списък на въпроси за вашето здраве. За всеки един, моля оградете номера, сочещ колко това е вярно за вас.

 

1 = Ни най-малко

2 = Малко

3 = Умерено

4 = Малко повече

5 = Много

1: Притеснявате ли се много за вашето здраве?

2: Смятате ли, че има нещо сериозно, което не е наред с тялото ви?

3: Трудно ли е за вас да забравите за себе си и  да мислите за всякакви други неща, но не и за болести?

4: Ако се почувствате зле и някой ви каже, че търсите внимание, ще се ядосате ли?

5: Намирате ли, че сте наясно с всички неща, които се случват в тялото ви?

6: Често ли имате болки на различни места  в тялото?

7: Страхувате ли се от болести?

8: Според вас, повече ли се притеснявате за здравето си от другите хора?

9: Имате ли чувството, че хората се отнасят достатъчно сериозно към вашите заболявания?

10: Трудно ли е за вас да вярвате на лекаря, когато той / тя ви казва, че сте здрав?

11: Често ли се притеснявате за възможността, че имате сериозно заболяване?

12: Ако чуете за някаква болест (по радиото, телевизията, от вестник, или от някой ваш познат), започвате ли да мислите, че и вие сте болен от нея?

13: Милите ли, че сте притеснени от много различни симптоми?

14: Мислите ли, че имате симптомите на много сериозна болест?

Резултатът от индекса се изчислява чрез сумиране на отговорите на всеки въпрос. Колкото по-висока оценка имате, толкова хипохондрията е по-силна. Здрави хора без здравни притеснения обикновено имат резултат от 21 +/- 7 (14-28). Пациенти с болестта е установено, че имат оценка около 44 +/- 11 (32-55). Тези цифри са само указания, за да ви помогнат да разберете дали имате хипохондрия. Ако резултатът ви е висока ние Ви предлагаме да говорите с Вашия лекар за това – той може да ви посъветва къде да намерите помощ.

 

Забележете, че ако сте депресирани също може да получите висок резултат, и вашите хипохондрични идеи биха могли да са в резултат от Вашата депресия. Същото важи и ако имате специфично или общо тревожно разстройство. 

Leave a Reply