fbpx

Практически упражнения за концентрация

By August 31, 2021Блог

техники за концентрацияМного често се случва да се налага да приключим някаква задача, но умът ни така да е “зациклил”, че да не можем да се концентрираме. Причините могат да бъдат много, едни от тях са натрапливи мисли,  претоварване от работа или просто умора, а липсата на концентрация е водеща в тези ситуации. Тук ще разгледаме няколко упражнения за концентрация и как да се справим ако ни е трудно да задържим вниманието си.

Какво е концентрация? 

Концентрацията е способността на един човек да фокусира мислите си в конкретна посока за определен период от време, без да се разсейва със странични неща. Някои хора могат да се концентрират по-лесно, а други се сблъскват с трудности, когато трябва да се съсредоточат само върху една дейност.

Съществуват упражнения за концентрация, които според специалистите ще ви помогнат да се съсредоточите по-лесно и да използвате по-добре физическите и умствените си способности.

упражнения за концентрацияУпражнения за концентрация

Броене до 100 

Седнете с изправен гръб, затворете очите си и започнете да си представяте числата от 1 до 100 едно по едно. Когато успеете ясно да визуализирате в главата си цифрата 1, кажете си наум „едно“, а след това започнете да мислите за числото 2. Макар да изглежда лесно, всъщност трябва много концентрация, за да мислите само за задачата и за нищо друго. Първият път, когато решите да изпробвате това упражнение, може да стигнете само до 50, а след това постепенно увеличавайте времето за трениране на концентрацията.

Броене с изваждане 

Може би, предишното упражнение ви изглежда лесно, тогава пробвайте броене с изваждане. Например, представете си числото 100, изговорете наум „сто“ извадете от него 3 , кажете си „деветдесет и седем“ и т.н.


Защо ни е трудно да се концентрираме?

Трудността  да се концентрираме, се случва когато в главата ни постоянно се въртят мисли, които ни измъчват, те  са свързани с проблемите във вашия личен и професионален живот. Когато този “ порой” от мисли се изсипе, хората често изпадат в паника и не могат да се концентрират за нищо на света.

Най-добрият начин да попречите на мислите си да създадат хаос в главата ви е да ги напишете подредени на лист хартия. Направете списък от задълженията и ангажиментите, които трябва да ги свършите през деня. Ако ви измъчва някоя ситуация, опишете нея и чувствата, които буди у вас. Пренесете ли веднъж тревожните си мисли върху хартията, ще можете да ги забравите, поне за известно време.

 

Упражнение за ума

Универсалната практика за такива моменти е медитацията или така наречените майндфул упражнения, това са упражнения в които съзнанието и тялото си почиват и в същото време релаксират от натрупаната умора. 

Един чудесен начин за справяне предоставя АНИМА –  мобилно приложение изключително лесно за употреба във моментите, когато имате нужда от спокойствие, справяне, просто почивка или рестарт на съзнанието

 

Ползите за упражненията за ума

 

Медицината вече официално призна огромните ползи от упражненията за ума. Лечебните ползи вече са утвърдени в научната литература чрез проучвания.  Изследователи от Харвард, работещи в Масачузетската болница са установили, че медитацията буквално възстановява сивото вещество на мозъка само за осем седмици. Това е първото в света изследване, което се документира със съвременни доказателства, че медитацията произвежда положителни промени при сивото вещество на мозъка. 

И запомнете, че всичко се крие в упражненията. Колкото повече се тренирате, толкова по-добре ще се концентрирате. Не бързайте веднага да станете експерт по фокусиране, защото това може да ви притесни допълнително. Най-добре е всеки ден да напредвате малко по малко.

Повечето хора прекалено много време са на „битка с живота“ и единственото, което изживяват е една непрекъсната „борба“, която ги изтощава. И когато дойде вечерта, прибирайки се вкъщи, те не тренират себе си, за да бъдат по-добри на „ринга“ утре, а включват телевизора или директно се сядат на дивана, заблуждавайки се, че така си почиват и възстановяват сили.

А това не е така, защото действайки по този начин, те все още носят със себе си мислите от сблъсъците.Въртят ги постоянно в ума си, което автоматично отслабва още повече имунната им система срещу влиянията на средата. Така на следващият ден, те не са по-силни, а дори обратното, те са напрегнати, раздразнени и реактивни, дори в елементарни ситуации. 

Упражненията в АНИМА  ни помагат да се възстановяваме и презареждаме по естествен начин. В приложението можете да намерите упражнения за концентрация, мотивация, спокойствие и справяне. 

В упражненията, една от главните цели е да се изчисти или изпразни  ума от мисли, да се изтласка деструктивното, за да можете на негово място да поставим градивното.

 

Как да имаме контрол върху ума си?


Способността да изчистиш съзнанието си и да го задържиш така без мисли е всъщност умението да контролираш ума си. Това е единственото нещо върху, което наистина имаш контрол… но трябва да го упражняваш редовно, за да го задържиш. 

И идеята никога не е да оставиш съзнанието си чисто, просто така, да се рее безцелно. А да имаш контрола върху него, с който да избереш с какви мисли да го изпълниш. За да се научиш да можеш да пускаш негативните максимално бързо и да задържаш позитивните максимално дълго.

Креативността и добрите идеи пък, за чието съществуване не знаеш и няма как да избереш да мислиш за тях, но искаш да нахлуят в съзнанието ти, използват същия принцип. Освобождаваме съзнанието си и оставяме свободно всички мисли да нахлуят там. И отново, пускаш бързо негативните и дори позитивните, а в същото време  оставяш съзнанието свободно, докато идеята или решението, което търсиш се появи. И когато се появи, бързо го записваш. Не очаквай да го запомниш, защото добри идеи, винаги ще имаш. И тази практика те учи на изобилие и да не се притесняваш от недостиг, особено относно мислите и добрите идеи, които са безгранични.

Много хора се чудят дали изпълняват правилно упражненията, притесняват се, че дори слушайки упражненията, мислите пак понякога нахлуват, но това е напълно нормално и не трябва да се отказват. Перфектно изпълнение – такова нещо не съществува, защото в едни ситуации имаме нужда просто да направим пауза от ежедневието, в която да тренираме контрола над собствения си ум, докато в други имаме нужда да се подготвим за ежедневието и целите, които искаме да постигнем и тогава правим визуализация. И в трети имаме нужда да намерим разрешение на даден проблем.

Всичко е до практика и да се довериш на тялото си, че то иска най-доброто и с практиката ще разпознае най-добрите упражнения за него. Така то ще ти даде пълен достъп до възможностите му.

Често хората рационализират или се оправдават за липсата на място и време за практикуване на упражненията.Човек винаги може да намери причина защо дадено действие не се направи сега, както и да намери причина защо да го направи сега.

Не ти трябват специални дрехи, нито специална стая или възглавничка. Това да си на тихо и спокойно място, не притесняван от никого е плюс, но не е фактор.

Истината е, че може да чуваш и усещаш онова, върху което се фокусираш. Стига да правиш тези упражнения за концентрация. 

Опитай, като се съсредоточиш първо върху най-близките шумове и премини бавно към най-далечните. В един момент ще усетиш, че си се отнесъл толкова далеч, че си игнорирал всякакви близки шумове, дори ремонта от съседите. В този момент е добре да осъзнаеш, че си имал контрол над ума си и си го упражнил успешно, вместо да се чудиш какъв е бил смисъла на това упражнение.

Съзнателно да насочиш фокуса си върху това да осъзнаеш нещо, също е самоконтрол или сила на волята, която  става все по-силна с упражняване на фокуса ти върху това, което искаш.

Сега може би и разбираш, че няма такова нещо, като липса на сила на волята или липса на възможност за фокусиране и дори няма такова нещо като: “ ТО Е ПО-СИЛНО ОТ МЕН”. Просто може би се фокусираш в грешна посока или действия, които не искаш, поради липса на контрол над ума ти и натрапчивите мисли.

И не на последно място ми се иска, всеки да осъзнае това, че  има по-голям достъп до потенциала си, практикувайки упражненията в АНИМА, целта им е не е да не мислите за нищо, а съзнателно да управлявате мислите си, за да постигнете вътрешен мир. Умееш ли да въдворяваш мир в себе си, ще можеш да постигнеш всичко, което си наумиш във външния свят, без излишно напъване и напрягане!

Leave a Reply