fbpx

Спокойна бременност за здраво бебе

  Спокойствието е изключително важно за майката по време на бременност, това е периодът на развитието на плода – началото на живота, който започва от една единствена клетка. Четиридесет седмици по-късно, от тази клетка се създава човек. Това е времето, през което всъщност до голяма степен се предопределя бъдещият живот, защото началото на развитието започва не от момента на раждане, а от момента на зачатие.

 

Последните изследвания в областта на пренаталната психология и медицина показват, че ембрионът не само чува, но и вижда образи, а те на свой ред влияят върху оформянето на плода.

 Чрез биохимичните реакции на майчиното тяло, реагиращо по определен начин на външния свят, плодът изпитва определени чувства и изживява различни състояния. Така в гените се кодира основата на бъдещата личност, а майката се явява посредникът между външния свят по отношение на тялото и вътрешната подредба на възприемането на реалността. Така тя не само предава информация за света отвън, но и своите емоционални и ментални модели.  

 

От голямо значение е майката да проявява особена бдителност по време на бременността за всички свои мисли, желания и чувства, както и да поддържа позитивно отношение към живота, да бъде това, което би искала да бъде нейното дете. 

 

В първите три месеца на развитието на плода и предаването на информацията върви най-вече през майчините чувства и емоции. Бъдещото бебе буквално записва на клетъчно ниво информацията, която получава от усещанията на майката. 

 

През последните 3 месеца на бременността плодът вече има развити физиологични реакции на стимулация – движи се, смуче си пръста, променя сърдечния си ритъм, свиква с някои повтарящи се действия.

 

Психо-емоционалното развитие на човек върви паралелно с физическото от момента на неговото зачатие. Всеки човек е уникален именно още от този момент. В подсъзнанието пазим спомени от вътреутробния си живот и раждането. 

В трансперсоналната психология вече има многократни потвърждения, че причината за болезнените спомени и острата физическа болка много често се намира в паметта за травма при раждането – притискане, задушаване, рязко изтегляне или усещане за изоставяне веднага след раждането, предизвикано от отделяне от майката в първите часове и дни. 

Самото раждане се разглежда като решаващ  момент в развитието на съзнанието и формирането на психиката на човек. Тревожността по време на  бременност се свързва както с трудна емоционална връзка на детето и майката, така и с редица проблеми по-късно в живота на човек като неувереност, необясними страхове, усещане за трудна адаптация и комуникация с хората, трудно справяне с житейски ситуации, психични разстройства и др.

 

Майката е единствената вселена за всяко бебе, защото то опознава външния свят чрез нея, чрез нейните чувства, емоции, реакции. Плодът реагира в утробата така, както реагира неговата майка на приятните или стресови ситуации, но без да знае причината за това. Всъщност, в утробата бебетата чувстват чрез хормоните, които ги заливат, от емоциите на майката. Осъзнатото емоционално състояние на майката по време на зачеването и бременността е от изключителна важност за развитието на детето. 

 

Има много неща, които можем да направим за бъдещото бебе и най-доброто е осъзнатото отношение на родителите към това, което се случва. 

 

Как упражненията в приложението Анима, могат да помогнат на вашето бебе? 

С упражненията в Анима, които са изключително приятни и лесни за слушане и практикуване, се трансформира енергията от нивото на стрес, към това за да контролираме мислите и да успокоим ума си. Аудио упражненията за успокояване на ума ни помагат да постигнем баланс между тялото и ума. Можете да правите тези упражнения докато сте бременна, тъй като това не само намалява стреса, но и може да даде на вашето бебе по-добър старт в живота, ще ви поддържат здрави, спокойни и енергизирани, упражненията играят жизненоважна роля за справяне с трудностите, възникващи в различни етапи на бременността. 

 

Безопасно е да слушате и правите упражненията в АНИМА през цялата бременност, дори и по време на раждането. Практикуването им, ще ви помага да управлявате по-добре емоциите и също така насърчава цялостното благосъстояние. Продължителното практикуване може да намали тревожността и стреса по време на раждането, може дори значително да намали болките, които изпитвате. 

 

Изключително важно е да бъдете спокойни и уравновесени по време на бременността. Колкото по-спокойни и балансирани сте, толкова по-малко стресиращ ще бъде процесът на раждане. 

Това е полезно както за вас като бременна и бъдеща майка, така и за качеството на новия живот, който създавате.

 

Leave a Reply