fbpx

Тютюнопушенето – удоволствие или навик?

   Аз вярвам, че всеки сам може да повлияе на здравето си, съответно на здравето и на близките си. Има много фактори, които оказват влиание на здравето ни,  някои са се превърнали в навици, свикнали сме с тях и забряваме, че са вредни и за нас и за близките ни. Един такъв пример са цигарите . Много хора, които са се опитвали да се откажат от пушенето на цигари знаят колко е трудно да се преборят с този вреден импулс. 

Фактите обаче покават, че това е напълно възможно и половината от всички възрастни пушачи са успяли да откажат цигарите завинаги. Пушачите са в състояние да се откажат от пушенето на цигари чрез замяната на навика с различни, положителни други навици, без да се налага да изпитват симптомите при отказване. 

Зависимостта към тютюнопушенето съдържа психологически и физиологични аспекти. Физиологичното пристрастяване е физическата нужда на тялото да придобива никотин, този аспект на пристрастяване е това, което причинява симптомите при отказване, които превръщат първоначалното чувсто в почти невъзможност да се откаже тютюнопушенето. Все пак, това е кратко, временно участие в цялостния процес на отказ на тютюнопушенето, което продължава само от три дни до една седмица. До края на този период от време, тялото се връща към нормалното състояние, което е безникотиновото функциониране, счита се, че физическата нужда от никотин представлява едва десет процента от пристрастяването към пушене на цигари.

Най-предизвикателната част от отказа от тютюнопушенето е свързана с необходимостта от преодоляване на психологическата зависимост към цигарите, което представлява психическите и емоционални аспекти на пушенето, а те са деветдесет процента от зависимостта към тютюнопушенето. Когато се развива навика на тютюнопушене, човек несъзнателно разработва желание и навик да пуши в определени часове, като преди лягане, след хранене или когато се чувства превъзбуден или изнервен, а това се нарича условен отговор. В категорията – СПРАВЯНЕ С ВРЕДНИ НАВИЦИ в мобилното приложение АНИМА, можете да намерите един от най-приятните начини  за спиране на тютюнопушенето, които помагат да се елиминират несъзнателните навици и импулси.

Анима също помага за поддържане мотивацията за отказване от тютюнопушене чрез укрепване на вярванията, които пораждат желанието за отказване.

Пушачите стават заложници на навика да запалят цигара и да пушат. Ето защо много хора, които са се опитвали да се откажат от пушенето с никотинови лепенки или дъвки не са в състояние сами да се откажат. Те преодоляват физическата зависимост, но не могат да се откажат или да заменят ритуала на пушене на цигари, който се е превърнал в психично пристрастяване и източник на удоволствие и освобождаване от стрес. Техниките в АНИМА, водят до премахване на този навик. Те са инструмент за релаксация, а самовнушението помага ефективното в освобождаване от тревожност и стрес, така че да се загуби желанието за пушене на цигари.

Отказът от тютюнопушенето е свързан с много ползи. В рамките на няколко дни след отказа, телесните части, разрушени от тютюнопушенето започват да се възстановяват, увредените нерви се изграждат отново, а чувството за вкус и мирис се подобрява. В рамките на няколко седмици, белодробната функция и движение се подобряват. В срок от една година, рискът за сърдечно заболяване също намалява. В срок от пет до петнадесет години, рискът от инсулт става същия както при непушач. Рискът смърт от рак на белия дроб и множество други рискове също намаляват.

АНИМА  помага за постепенно прекратяване на зависимостта от тютюнопушенето в борба с желанието за пушене, както и насърчаване за здравословен живот, освобождаване от стрес и приучаване в спокойствие, така че човек да не се изкушава да пуши и да живее в спокойствие и здраве!

Leave a Reply