fbpx

Как да се научим да се справяме с ревността

 

 

         Много хора смятат, че ревността е убиец на взаимоотношения. Ревността е това “зеленооко чудовище”, както го нарича Шекспир, което причиняватолкова разруха не само във взаимоотношенията, но и вътре в нас самите. Това обяснява защо хората, осъзнали своя проблем, искат просто да се отърват от ревностните чувства възможно по-скоро.

   Всъщност най-бързият начин да се справим с която и да е емоция, не се постига чрез опити да я потиснем. За да превъзмогнем силното чувство на ревност, най-важната стъпка е да разпознаем дадената емоция и да я признаем пред самите себе си. След като сме я приели, ние си даваме възможността да се вгледаме по-добре и да разберем истинската причина, кореняща се в нас самите, поради която я изпитваме.След като разберем по-добре причинно-следствената връзка на емоцията, която изпитваме, вече можем да я променим.

   

    Ревността е многопластово емоционално състояние, коренящо се дълбоко в историята на човешката психика. Тя е пряко свързана с потребността на човек да притежава. В контекста на любовните отношения обаче, тази потребност следва да приеме съвсем различна форма. Любовта е толкова специална, защото се крепи на основата на свободната воля на двама души – никой не принадлежи, не е собственост на другия, но двамата избират да са заедно. Хигиена в личните отношения предполага, че дори след години партньорство, двете страни са способни да не приемат партньора си като своя собственост. Ако човек иска да се отърве от ревностните чувства, спрямо своя партньор, трябва активно да си напомня, че хората не са предмети, които трябва да бъдат наблюдавани непрекъснато, за да не бъдат откраднати. 

    Друг основен фактор, поради която хората често изпитват ревност, е свързан с ниската самооценка, склонността към сравняване с другите и чувството за малоценност. Да сравняваме себе си с другите често е напълно лишено от продуктивен резултат, особено в контекста на любовните отношения. Ако сравняваме себе си с обекта, към когото изпитваме ревност, това показва, че нашата самооценка е занижена. Когато човек е уверен в самия себе си, той разпознава уникалността си и силните си черти и знае, че те не могат да бъдат намерени у никой друг. Това прави сравнението с другите напълно ненужно и дори невъзможно, защото няма универсална скала, по която да можем да измерим дадено качество или стойност на двама души.

В подкрепа на работата върху контролиране на емоциите можете да се обърнете към психолог или да свалите мобилното приложение АНИМА. В категорията “Взаимоотношения” можете да намерите ефективни техники за трениране на ума в справяне с ревността и успокояване на мислите.

Leave a Reply