fbpx
Безсъние

Безсъние – 5 Начина за качествен сън.

By | Блог | No Comments

Безсъние

 

Както често се случва, не оценяваме това, което имаме, докато не го загубим. Същото се случва и със сънят, не се интересуваме от него, докато не започне да не ни достига, тогава започваме да търсим начини, които да ни помогнат в тази борба, защото симптомите започват да си казват думата, трудно се концентрираме, когато не сме си отпочинали добре.

Една от най-разпространените причини за безсънието си остава стресът. Живеем в материален свят,  работим все по-дълго възлагаме си все по-големи очаквания, имаме все повече нужда от нови и нови придобивки.

 Често се случва да се събуждаме, много по-уморени и изнервени, отколкото сме си легнали вечер. Проблема с безсънието е от голяма важност, тъй като, сънят е жизнено важен за нашето здраве и  съществуане.

Сънят е пасивен процес за възстановяване на енергийния баланс, но не само, нашите мозъци са много активни по време на сън.

Сънните ни цикли се контролират от нервни сигнали наречени невротрансмитери, които въздействат върху различни групи от нервни клетки в мозъка. Невроните в мозъчния ствол, свързват мозъка с гръбначния мозък и произвеждат серотонин и норепинефрин, които пазят някои части на мозъка активни, докато сме будни, а други неврони в основата на мозъка подават сигнали, когато заспиваме. 

Тези неврони се появяват, за да “изключат” сигналите, които ни държат будни. Изследванията показват, че когато сме будни, химичното вещество, наречено аденозин се натрупва в кръвта ни и предизвиква сънливост. И обратното – докато спим, концентрацията на аденозина намалява и постепенно се ободряваме.

Съня е естествено повтарящо се състояние на ума, което се характеризира с променено съзнание, потискане на почти всички волеви мускули и значително намаляване на нашите взаимодействия със заобикалящата ни среда. Сън от будност се различава по това, че  липсва способност да се реагира на стимули.

Недоспиването е като натрупване на дългове, идва период в който трябва да бъде погасено!

 

Какво е безсъние?

Безсънието е невъзможността да заспите или събуждане през нощта, което води до невъзможност организма да се възстанови. И това е много често срещан проблем, който се отразява на енергията, настроението и способността ви да функционирате през деня. Хроничното безсъние може дори да допринесе за сериозни здравословни проблеми.

Някои хора се борят да заспят, независимо колко са уморени. Други се събуждат посред нощ и лежат будни с часове, тревожно наблюдавайки часовника. Но тъй като различните хора се нуждаят от различно количество сън, безсънието се определя от качеството на съня ви и от това как се чувствате след сън – а не от броя на часовете, които спите, или от това колко бързо задрямвате. Дори ако прекарвате осем часа на нощ в леглото, ако се чувствате сънливи и уморени през деня, може да изпитвате безсъние.

Въпреки че безсънието е най -честото оплакване, добре е да се помисли за симптом на друг проблем, независимо дали е нещо толкова просто, колкото пиенето на твърде много кофеин през деня или нещо по – сложно като чувство, или че сте претоварени и подложени на силен стрес.

Добрата новина е, че в повечето случаи на безсъние,  можете да се справите сами с промени, които можете да направите без да разчитате на специалисти, или да се обръщате към хапчета за сън с рецепта или без рецепта. Като се обърнете към основните причини и направете прости промени в ежедневните си навици и среда, можете да спрете разочарованието от безсънието и най – накрая да спите добре през нощта.

 

Ако имате проблеми със съня, опитайте да слушате упражненията за ума в приложението АНИМА.

Симптомите на безсъние включват:

Трудно заспиване въпреки умората.

Събуждане често през нощта.

Проблеми с заспиването при събуждане.

Разчитане на хапчета за сън или алкохол, за да заспите.

Събуждане твърде рано сутрин.

Дневна сънливост, умора или раздразнителност.

Затруднено концентриране през деня.

 

ИнсомнияПричини за безсъние: 

Разберете защо не можете да заспите, какво занимава съзнанието ви, за да излекувате правилно безсънието си, трябва да изследвате себе си.

Емоционалните проблеми като стрес, тревожност и депресия причиняват половината от всички случаи на безсъние. Вашите дневни навици, режим на сън и физическо здраве също могат да играят роля, опитайте се да идентифицирате всички възможни причини за вашето безсъние. 

Какво причинява безсънието ви?

Подложени ли сте на голям стрес?

Депресиран ли сте? Чувствате ли се емоционално натоварени или обезнадежедни?

Борите ли се с хронично чувство на тревожност или тревожност?

Преживявали ли сте наскоро травматично преживяване?

Приемате ли някакви лекарства, които биха могли да повлияят на съня ви?

Имате ли някакви здравословни проблеми, които могат да пречат на съня?

Тиха и удобна ли е спалнята ви?

Опитвате ли се да си лягате и да ставате по едно и също време всеки ден?

 

Чести психологически и медицински причини за безсъние

Понякога безсънието продължава само няколко дни и изчезва от само себе си, особено когато е свързано с очевидно временна причина, като стрес от предстояща презентация, болезнена раздяла или закъснение. Друг път безсънието е по-упорито, като хроничното безсъние, което обикновено е свързано с психически или физически проблем.

Безпокойството, стресът и депресията са едни от най -честите причини за хронично безсъние. Трудностите със съня също могат да влошат симптомите на тревожност, стрес и депресия. Други често срещани емоционални и психологически причини включват гняв, тревога, скръб, биполярно разстройство и травма. Лечението на тези основни проблеми е от съществено значение за разрешаване на безсънието.

Медицински проблеми или болести. 

Много медицински състояния и заболявания могат да допринесат за безсъние, включително астма, алергии, болест на Паркинсон, хипертиреоидизъм, киселинен рефлукс, бъбречни заболявания и рак. Хроничната болка също е честа причина за безсъние.

Нарушения на съня. 

Инсомния само по себе си е разстройство на съня, но може да бъде и симптом на други нарушения на съня, включително сънна апнея, синдром на неспокойните крака и нарушения на циркадния ритъм, свързани със закъснение или работа през нощта.

Променете тези навици, те може би причиняват безсъние и нарушават сънят ви:

1.Въпреки че лечението на основните физически и психически проблеми е добра първа стъпка, може да не е достатъчно, за да излекувате безсънието си. 

 1. Погледнете ежедневните си навици, някои от нещата, които правите, за да се справите с безсънието, може всъщност да влошат проблема.

Например, може би използвате сънотворни или алкохол, за да заспите, което нарушава съня още повече в дългосрочен план, или може би пиете прекалено много кафе през деня, което затруднява заспиването по -късно. 

 1. Други дневни навици, които могат да повлияят негативно на способността ви да спите през нощта, включват нередовен график на съня, дрямка, ядене на сладки храни или тежки ястия твърде близо до лягане. 

 1. Не само лошите дневни навици могат да допринесат за безсънието, но и лошият нощен сън може да направи тези навици по -трудни за коригиране, създавайки порочен кръг.

 1. Липса на достатъчно физическа активност или упражнения твърде късно през деня.

Да се наспим добре не е въпрос на самоцел, а жизнено важно условие за качествен и здравословен живот. Когато сме си отпочинали активно през нощта, можем много по-лесно да бъдем във форма, физически и психически здрави, да работим и тренираме добре. Изследванията са установили, че добрият сън може да подобри скоростта, точността и времето за реакция. Ако не се наспиваме достатъчно, вероятността да се представяме по-зле по време на работа, тренировки и умствена активност е значително по-голяма. 

мотивация

Мотивация за успех – Как да постигна целите си.

By | Блог | No Comments

мотивация

Какво е мотивация :

 

Най – простото определение за мотивация е желанието за промяна в поведението, мислите, чувствата, концепцията за себе си, средата и взаимоотношенията.

Хората често казват, че мотивацията не трае дълго, тя е като къпането – затова го препоръчваме всеки ден.

Мотивацията е вътрешен процес, независимо дали го определяме като подтик или нужда, мотивацията е състоянието вътре в нас, което желае промяна, в нас самите или в околната среда. Мотивацията е като склад с енергия от който се възползваме, тя  ни дава желанието и посоката, необходими за взаимодействие с околната среда по адаптивен начин.

Същността на мотивацията е енергизирано и упорито целенасочено поведение, когато сме мотивирани, се движим и предприемаме действия.

Мотивацията има толкова лица, колкото човешки желания.

Мотивацията се влияе от задоволяването на нуждите, които са или необходими за поддържане на живота, или са от съществено значение за благосъстоянието и растежа. Физиологичните нужди от храна, вода и секс служат на организма за поддържане на живота и също така осигуряват удовлетворение от това.

Психологическите потребности от автономия, майсторство и принадлежност насочват поведението ни по почти същия начин, така както и нуждите от постижения, сила, затваряне, смисъл и самочувствие. Някои от тези нужди ще станат мотиви, както и всички вътрешни дейности, с които се занимаваме.

Нашата среда и социален контекст ще играят значителна роля по отношение на външната мотивация. Също така ще бъдем мотивирани от цели, ценности и желания да изпитаме специфични емоции, свързани с определени крайни състояния.

Най -добрият начин да обясните мотивацията е да покажете как изглежда в ежедневието. 

 

Определение за мотивация в психологията

 

Изучаването на мотивацията в психологията се върти около предоставянето на възможно най -добрите отговори на два основни въпроса: какво причинява поведението и защо поведението се различава по своята интензивност?

Мотивационната наука е поведенческа наука, която се стреми да изгради теории за това какво представлява човешката мотивация и как работят мотивационните процеси.

Когато се вижда в реалния свят и когато се измерва от науката, мотивацията става видима и откриваема чрез поведение, ниво на ангажираност, нервна активация и психофизиология. Някои също биха включили самоанализ в този списък.

 

Мотивация и личност

Как се проявява мотивацията? С присъствие, интензивност и качество. Мотивацията е видима чрез жестове и мимики, интензивни усилия и непосредственост.

 

Процес на мотивация

 

Нашата мотивация, когато произхожда от вътрешни мотиви, категоризирана в потребности, познания и емоции, често се изживява като по – непосредствена и мощна, отколкото външна мотивация.

Тъй като ние не съществуваме във вакуум, тези вътрешни преживявания не могат да се осъществят без известна степен на външно влияние, било то под формата на последствия, стимули или други форми на натиск, произтичащи от социалния контекст на нашата среда .

Мотивацията се активира чрез нашите физиологични и психологически нужди, познанията  ни насочват, а емоциите привличат интензивността и енергията към нашите занимания. 

Когато комбинацията от предходни условия и вътрешните мотиви се изравнят, те създават добра среда за ангажираност, която стимулира поведението и действието.

Когато тези поведения от своя страна създават по – положителни мотивационни и емоционални състояния, те подсилват поведението чрез положителна обратна връзка и увеличават вероятността от повторение.

 

“Най -големият крадец, който този свят някога е произвеждал, е отлагането и той все още е на свобода.”

Джош Билингс

 

 

Като “препъни камъчета” за налична мотивация, можем да нарочим проблема с отлагане или избягване.

 

Нашите нужди, познания, емоции, среда и взаимоотношения могат да играят решаваща роля при отлагането или избягването, физиологичните нужди са особена сила при определяне на поведението. Нашите тела ще сигнализират на мозъка ни, ако благосъстоянието ни е застрашено и това може да доведе до избягване и отлагане, когато страдаме от глад, жажда или липса на сън, например.

 

Психологическите нужди също са важен двигател на мотивите, тъй като представляват вродени потребности за развитие на чувство за автономност, компетентност и родство, когато се опитваме да се принудим да направим нещо, което противоречи на тези нужди, тези вродени сили могат да бъдат трудни за преодоляване.

 

Конфликтът между избраното поведение и необходимостта от задоволяване на психологическите нужди като автономия може да създаде дисонанс, който може да доведе до избягване или отлагане. Докато задоволяването на физиологичните нужди е свързано със запазването на благосъстоянието, задоволяването на психологическите нужди е за процъфтяване и израстване като личност.

 

Как да постигна целите си?

 

Ето няколко фундамента, върху които да се съсредоточим, когато искаме да имаме мотивация за успех:

 1. Запишете целта си – Изкарайте целта си от въображението си и върху лист хартия. 
 2. Определете краен срок. Задайте целева дата, до която ще постигнете целта си. 
 3. Работете върху мисленето си. Развийте своя набор от умения.
 4. Направете първата стъпка. Продължете до завършване. 
 5. Наградете себе си, благодарете си!

 

Да имаме цели за неща, които искаме да правим и да работим за тях, е важна част от това да бъдем хора. Пътят към нашите цели не винаги може да върви гладко или да е лесен, но наличието на цели, независимо дали са големи или малки, е част от това, което прави живота добър. Това ни дава усещане за смисъл и цел, насочва ни в посоката, в която искаме да вървим, и ни интересува и ангажира, всички те са добри за цялостното ни щастие.

 

Преди повече от 2000 години Аристотел е казал: „Добре започнато е наполовина свършено“. А що се отнася до целите, той е прав, всъщност е бил прав за много неща. Обръщането на внимание на това как си поставяме целите ни прави по – склонни да ги постигаме и постигането им ни кара да се чувстваме добре за себе си и живота си.

 

Хората, които са достигнали някакво ниво на успех, знаят, че тайната зад постигането на целите не е в това, което правите, за да ги постигнете, а в това, което правите, когато не успеете и продължавате да се опитвате. И ако това не заработи, добре за вас, да опитате с друг подход и да продължите и продължавате да натискате, докато в крайна сметка не създадете пробив. 

 

Победителите не се раждат, знаейки как да постигнат целите – те продължават, докато не постигнат целите си.

 

упражнения за концентрация

Практически упражнения за концентрация

By | Блог | No Comments

техники за концентрацияМного често се случва да се налага да приключим някаква задача, но умът ни така да е “зациклил”, че да не можем да се концентрираме. Причините могат да бъдат много, едни от тях са натрапливи мисли,  претоварване от работа или просто умора, а липсата на концентрация е водеща в тези ситуации. Тук ще разгледаме няколко упражнения за концентрация и как да се справим ако ни е трудно да задържим вниманието си.

Какво е концентрация? 

Концентрацията е способността на един човек да фокусира мислите си в конкретна посока за определен период от време, без да се разсейва със странични неща. Някои хора могат да се концентрират по-лесно, а други се сблъскват с трудности, когато трябва да се съсредоточат само върху една дейност.

Съществуват упражнения за концентрация, които според специалистите ще ви помогнат да се съсредоточите по-лесно и да използвате по-добре физическите и умствените си способности.

упражнения за концентрацияУпражнения за концентрация

Броене до 100 

Седнете с изправен гръб, затворете очите си и започнете да си представяте числата от 1 до 100 едно по едно. Когато успеете ясно да визуализирате в главата си цифрата 1, кажете си наум „едно“, а след това започнете да мислите за числото 2. Макар да изглежда лесно, всъщност трябва много концентрация, за да мислите само за задачата и за нищо друго. Първият път, когато решите да изпробвате това упражнение, може да стигнете само до 50, а след това постепенно увеличавайте времето за трениране на концентрацията.

Броене с изваждане 

Може би, предишното упражнение ви изглежда лесно, тогава пробвайте броене с изваждане. Например, представете си числото 100, изговорете наум „сто“ извадете от него 3 , кажете си „деветдесет и седем“ и т.н.


Защо ни е трудно да се концентрираме?

Трудността  да се концентрираме, се случва когато в главата ни постоянно се въртят мисли, които ни измъчват, те  са свързани с проблемите във вашия личен и професионален живот. Когато този “ порой” от мисли се изсипе, хората често изпадат в паника и не могат да се концентрират за нищо на света.

Най-добрият начин да попречите на мислите си да създадат хаос в главата ви е да ги напишете подредени на лист хартия. Направете списък от задълженията и ангажиментите, които трябва да ги свършите през деня. Ако ви измъчва някоя ситуация, опишете нея и чувствата, които буди у вас. Пренесете ли веднъж тревожните си мисли върху хартията, ще можете да ги забравите, поне за известно време.

 

Упражнение за ума

Универсалната практика за такива моменти е медитацията или така наречените майндфул упражнения, това са упражнения в които съзнанието и тялото си почиват и в същото време релаксират от натрупаната умора. 

Един чудесен начин за справяне предоставя АНИМА –  мобилно приложение изключително лесно за употреба във моментите, когато имате нужда от спокойствие, справяне, просто почивка или рестарт на съзнанието

 

Ползите за упражненията за ума

 

Медицината вече официално призна огромните ползи от упражненията за ума. Лечебните ползи вече са утвърдени в научната литература чрез проучвания.  Изследователи от Харвард, работещи в Масачузетската болница са установили, че медитацията буквално възстановява сивото вещество на мозъка само за осем седмици. Това е първото в света изследване, което се документира със съвременни доказателства, че медитацията произвежда положителни промени при сивото вещество на мозъка. 

И запомнете, че всичко се крие в упражненията. Колкото повече се тренирате, толкова по-добре ще се концентрирате. Не бързайте веднага да станете експерт по фокусиране, защото това може да ви притесни допълнително. Най-добре е всеки ден да напредвате малко по малко.

Повечето хора прекалено много време са на „битка с живота“ и единственото, което изживяват е една непрекъсната „борба“, която ги изтощава. И когато дойде вечерта, прибирайки се вкъщи, те не тренират себе си, за да бъдат по-добри на „ринга“ утре, а включват телевизора или директно се сядат на дивана, заблуждавайки се, че така си почиват и възстановяват сили.

А това не е така, защото действайки по този начин, те все още носят със себе си мислите от сблъсъците.Въртят ги постоянно в ума си, което автоматично отслабва още повече имунната им система срещу влиянията на средата. Така на следващият ден, те не са по-силни, а дори обратното, те са напрегнати, раздразнени и реактивни, дори в елементарни ситуации. 

Упражненията в АНИМА  ни помагат да се възстановяваме и презареждаме по естествен начин. В приложението можете да намерите упражнения за концентрация, мотивация, спокойствие и справяне. 

В упражненията, една от главните цели е да се изчисти или изпразни  ума от мисли, да се изтласка деструктивното, за да можете на негово място да поставим градивното.

 

Как да имаме контрол върху ума си?


Способността да изчистиш съзнанието си и да го задържиш така без мисли е всъщност умението да контролираш ума си. Това е единственото нещо върху, което наистина имаш контрол… но трябва да го упражняваш редовно, за да го задържиш. 

И идеята никога не е да оставиш съзнанието си чисто, просто така, да се рее безцелно. А да имаш контрола върху него, с който да избереш с какви мисли да го изпълниш. За да се научиш да можеш да пускаш негативните максимално бързо и да задържаш позитивните максимално дълго.

Креативността и добрите идеи пък, за чието съществуване не знаеш и няма как да избереш да мислиш за тях, но искаш да нахлуят в съзнанието ти, използват същия принцип. Освобождаваме съзнанието си и оставяме свободно всички мисли да нахлуят там. И отново, пускаш бързо негативните и дори позитивните, а в същото време  оставяш съзнанието свободно, докато идеята или решението, което търсиш се появи. И когато се появи, бързо го записваш. Не очаквай да го запомниш, защото добри идеи, винаги ще имаш. И тази практика те учи на изобилие и да не се притесняваш от недостиг, особено относно мислите и добрите идеи, които са безгранични.

Много хора се чудят дали изпълняват правилно упражненията, притесняват се, че дори слушайки упражненията, мислите пак понякога нахлуват, но това е напълно нормално и не трябва да се отказват. Перфектно изпълнение – такова нещо не съществува, защото в едни ситуации имаме нужда просто да направим пауза от ежедневието, в която да тренираме контрола над собствения си ум, докато в други имаме нужда да се подготвим за ежедневието и целите, които искаме да постигнем и тогава правим визуализация. И в трети имаме нужда да намерим разрешение на даден проблем.

Всичко е до практика и да се довериш на тялото си, че то иска най-доброто и с практиката ще разпознае най-добрите упражнения за него. Така то ще ти даде пълен достъп до възможностите му.

Често хората рационализират или се оправдават за липсата на място и време за практикуване на упражненията.Човек винаги може да намери причина защо дадено действие не се направи сега, както и да намери причина защо да го направи сега.

Не ти трябват специални дрехи, нито специална стая или възглавничка. Това да си на тихо и спокойно място, не притесняван от никого е плюс, но не е фактор.

Истината е, че може да чуваш и усещаш онова, върху което се фокусираш. Стига да правиш тези упражнения за концентрация. 

Опитай, като се съсредоточиш първо върху най-близките шумове и премини бавно към най-далечните. В един момент ще усетиш, че си се отнесъл толкова далеч, че си игнорирал всякакви близки шумове, дори ремонта от съседите. В този момент е добре да осъзнаеш, че си имал контрол над ума си и си го упражнил успешно, вместо да се чудиш какъв е бил смисъла на това упражнение.

Съзнателно да насочиш фокуса си върху това да осъзнаеш нещо, също е самоконтрол или сила на волята, която  става все по-силна с упражняване на фокуса ти върху това, което искаш.

Сега може би и разбираш, че няма такова нещо, като липса на сила на волята или липса на възможност за фокусиране и дори няма такова нещо като: “ ТО Е ПО-СИЛНО ОТ МЕН”. Просто може би се фокусираш в грешна посока или действия, които не искаш, поради липса на контрол над ума ти и натрапчивите мисли.

И не на последно място ми се иска, всеки да осъзнае това, че  има по-голям достъп до потенциала си, практикувайки упражненията в АНИМА, целта им е не е да не мислите за нищо, а съзнателно да управлявате мислите си, за да постигнете вътрешен мир. Умееш ли да въдворяваш мир в себе си, ще можеш да постигнеш всичко, което си наумиш във външния свят, без излишно напъване и напрягане!

5 стъпки да кажеш “не” без да изпитваме чувство за вина

By | Блог | No Comments

Обикновено хората, които трудно отказват са тези, които в последствие събират в себе си негативни емоции, ефекта от което се нарича “ тенджера под налягане”- трупат се емоции, които в даден момент ескалират, обикновено е трудно да се удържат. Изпитват чувство за вина и в желанието си, често да угодят на другите за да им се харесат, пренебрегват собствените си емоции, чувства и потребности.

 

Защо казваме ‘да’, когато искаме да кажем ‘не’?

 

В тези случаи, в желанието да сме перфектни към другите, ние ставаме злодеи за себе си. 

Обикновено напрежението от потиснати или “изтласкани” емоции в даден момент ескалира и се проявява или в нервни изблици или в панически атаки, с които се освобождава натрупаната негативна енергия на порции.

Често настроението ни се помрачава, когато не можем да откажем и правим нещо, за което нямаме желание в момента, правим това в желанието си да бъдем добре приети от другите, защото за формиране на нашата самооценка е важна оценката на значимите за нас “други”, тъй като сме социални същества и самооценката ни се влияе от оценката на социалната ни среда.

В същото това време не си правим услуга, защото не е възможно да имаме чувство за вина винаги. 

Хората, които трудно казват “не”, не са удовлетворени от живота си, обикновено живеят за другите. Не ценят себе си достатъчно, важно за тях е да са в услуга на другите, това ги изморява и изтощава.

Основна грешка, която да правим, за да избягаме от  трудността  да кажем „не“, е да отлагаме отговора или да се извиняваме или оправдаваме, обикновено след това изпитваме вина и угризения.

 

Заучените модели на поведение

 

Често се придържаме към заучени модели на поведение, които с годините сме свикнали, но те не всеки път са правилни и не всеки път работят за нас, напротив дори има такива, които ни пречат, но ги правим по инерция, защото сме свикнали. Ако ги променим, ще направим живота си по-лек и общуването с другите по-приятно. На пример:

 • Не е нужно да се оправдавате, да давате обяснения и да се извинявате.
 • Не е необходимо да си измисляте причини от типа, че внезапно нещо се е случило или някой се е разболял , вие имате право да откажете.
 • Просто отговорете кратко и ясно. Отговорът може да е „не“ и пак да бъде любезен. Хората уважават  човек, който заявява ясна и категорична позиция, а не такива, които постоянно увъртат, хленчат и се оправдават.

 

До какво води това за нас и околните?

 

По-добре и за двете страни е да дадем ясен и недвусмислен отговор, обратно на нашето мнение, ние се съгласяваме с другите, за да не се обидят, да не се разсърдят или разочароват от нас,  да не се стига до конфликт или за да ни уважават и обичат или защото „така трябва“, водени от „необходимостта“ да бъдем любезни.

Реално, обаче, се случва точно това, от което се стремим да избягаме – вместо другите да започнат да ни ценят, те губят уважението към нас, а ние започваме да си мислим, че те ни използват.

Неспособността да кажем „не“ вреди не само на нас, но и на другите. Казвайки „да“, когато ни се иска да кажем „не“, ние си мислим, че  правим добро, че сме благородни, а всъщност отношението ни е некоректно и нечестно.

Заблуждаваме околните постоянното със съгласието си, те смятат че след като любезно сме приели, значи наистина искаме и нямат представа, че с това си решение се „жертваме“ за тях.

В други случаи, когато не можем да откажем поради любезност  или притеснение да не засегнем другия, само подхранваме в него фалшиви надежди, не сме коректни във взаимоотношенията си с него.

 

5 стъпки, които ще помогнат в борбата с чувство за вина и неудобство да кажем “не”:

 

 1. Работете върху самочувствието си, върху чувството и усещането ви за собственото  душевно и физическо състояние, и увереността в собствените ви сили и способности.
 2. Ценете собственото си време и пространство. Не позволявайте да ви отнемат от времето когато си поискат. Имайте уважение към своето и съответно към пространството и времето на другите.
 3. Имайте своите хобита и занимания, не се оставяйте да ви е скучно. Имайки своите планове вие не само ще се забавлявате, с това ще бъдете по-интересни на другите, и няма да сте на разположение по всяко време.
 4. Оценявайте емоцията, която имате в себе си, когато се съгласите или откажете. Много е важно, емоцията да е положителна. В случай, че не се чувствате добре от отговора който сте дали в даден момент помнете, че винаги можете да вземете друго решение, което да съобщите.
 5. Не правете предположения. Правенето на предположения, от рода на “ ами ако…” не ви помагат по никакъв начин. В момент в който интуитивно сте усетили, че нещо не ви се прави и искате да откажете, по-добре го направете. Интуицията е късо логическо мислене, тя никога не ни подвежда, дори и в един малко по-късен етап да се случи така, че сме на “кантар” за вземането на решение, по-късно, ако се съгласим, но не сме били сигурни за това, фрустрацията или така нареченото разочарование ще е голямо. 

Разочарованието е основната причина за да не се чувстваме добре. То се получава от фрустрацията в следствие на очакванията ни. Защото, за да не каже “не”, човек винаги го прави заради предпоставени очаквания, обикновено по-скоро негативни за бъдещето. Такива хора не живеят в настоящето, не са “тук и сега”, страдащите са тези, които са в мислите за миналото или в предпоставени бъдещи негативни хоризонти. Защото “тук и сега” няма страдание, в сегашния момент, дори и в кризисна ситуация, всеки човек има време само и единствено за реакция.

 

Как да се справим с това чувство за вина?


Съществува начин да тренираме съзнанието си така, че да се научим да бъдем в настоящият момент и това са майндфул техниките, това са упражнения за “рестартиране” на ума, с тях човек си почива и едновременно с това тренира съзнанието си в спокойствие, тези упражнения помагат за по-добро фокусиране, мотивация и постигане на успех. Такива упражнения специално разработено от психолог, на български език са упражненията за ума – Анима, събрани в мобилно приложение за по-голямо удобство за да са винаги налични и лесни за употреба – в телефона. За това и в мобилното приложение АНИМА има цяла подкатегория наречена ТУК И СЕГА. В която упражненията са насочени в това да се научим да сме в настоящият момент, защото
ние на практика разполагаме само с него, миналото вече си е отишло, а бъдещето още не съществува!

 

 

Депресията е болест, а не признак на слабост

By | За Анима | No Comments

 

Веднъж диагностицирани, депресията и тревожните разтройства са лечими

 

Тази година Световната здравна организация алармира, че на всеки 40 секунди някъде по света някой посяга на живота си. Най-често срещаната причина за самоубийствата в световен мащаб са депресивните състояния и психичните разстройства. 

 

Статистиките на международни здравни общности и организации показват, че близо 4% от населението на света е засегнато от депресия. Депресивните разстройства са най-честата причина за нетрудоспособност в световен мащаб и във всеки един момент от тях страдат около 120 милиона души. Общата икономическа тежест, породена от депресията, е 210,5 милиарда долара, като се предвижда 12 милиарда работни дни до 2030 г. да се губят всяка година, поради психични заболявания. Ежегодно близо 6 милиона мъже развиват депресивни разстройства, като жените са два пъти по-податливи на депресия от мъжете.

 

Статистиките не включват хората, които изпитват честа тревожност, уморени са от ежедневието, работят под стрес или преживяват трудни житейски ситуации. На практика това може да е всеки един от нас. Преди четиридесет години депресията беше болест на средната възраст и засягаше хора около 40-50 годишна възраст. Днес от нея страдат предимно хора между 20-30 годишна възраст.

 

Сред симптомите на депресивните епизоди са липса на интерес или нежелание за извършване на рутинни ежедневни или професионални дейности, проблеми със съня (трудно заспиване или прекалено много сън), промени в теглото и апетита (промяна на повече от 5% телесно тегло на месец, намаляване или увеличаване на апетита), намалена енергия или хронична умора, трудности с концентрацията на вниманието и вземането на решения, психомоторна възбуда или забавяне (бавни физически движения или неволни безцелни движения), натрапливи мисли за смърт или самоубийство.

 

Няма универсална причина за депресия или психично разстройство. При всеки е индивидуално и зависи от мозъчна химия, хормони, генетика, житейски опит, физическо здраве и други фактори, които определят социалния, личния и професионалния живот на личността.  Важно е да се знае, че веднъж диагностицирани, депресията и тревожните разстройства са лечими! Лечението е в компетенцията на психолози и психиатри, които могат да помогнат на личността да се справи и излекува. 

 

Невинаги обаче хората разбират, че страдат от депресия или тревожност и че имат нужда от помощ. За мнозина е трудно да признаят, че имат проблем и това ги възпира да потърсят помощ от специалист. Предпочитат да се опитват да се справят сами и да останат в анонимност. Затова създадох мобилното приложение за спокойствие и справяне АНИМА. Без да има претенцията, че може да замени професионалната помощ на психолог и психиатър, когато такава е необходима, приложението дава на хората възможност за анонимност и им помага сами да се справят, още когато проблемът е в зародиш.

 

АНИМА е първото българско мобилно приложение за спокойствие, релаксация и самопомощ със специални упражнения за ума. Приложението учи потребителите на самопомощ за постигане на душевен баланс и справяне със стрес, безсъние, депресия или паник атаки. 

 

Упражненията в апликацията са разделени в  категории:

 

СПОКОЙСТВИЕ / Успокояване на ума, отпускане на тялото,  хармонично дишане. Умът релаксира,  фокусира се и да се справя със стреса.

МОТИВАЦИЯ / Организиране на деня и мотивация за успех

СПРАВЯНЕ / Справяне с емоционална тъга, болка, стрес, зависимости, страхове, фобии, неспокоен сън, вредни навици, тревожност, натрапливи мисли и др.

ВЗАИМООТНОШЕНИЯ / Освобождаване от ревност, обида, разочарование, загуба, омраза, завист или др.

СПОРТ / Ментални тренировки за спортисти за мотивация, концентрация, визуализация и възстановяване. 

АНИМА е достъпно в App Store и Google play и за този период е свалено от близо десет хиляди потребители. Потребителската статистика към момента сочи, че хората масово страдат от проблеми със съня, както и че имат нужда от лесни техники за релаксация в ежедневието. Екипът на Анима създава нови упражнения регулярно и съдържанието на апликацията се подновява и обогатява периодично, за да може да е максимално полезно за всеки, който има нужда от помощ и спокойствие.

 

Приятно слушане!

 

Безпокойство или  генерализирано тревожно разтройство – как да си помогнем ?

By | Uncategorized | No Comments

    Генерализираното тревожно разстройство се различава от нормалното притеснение по това, че тревожността е по-силна, продължава по-дълго и често не се причинява от едно конкретно притеснение.

Обикновено пациентите изпитват прекомерно притеснение за обичайните неща от ежедневието си, тези притеснения често са свързани с отговорностите, финансовите въпроси, здравето, както собственото, така и на близките им.

Генерализираното тревожно разстройство е мъчително заболяване, свързано с прекомерно притеснение, което може да окаже значимо влияние върху личния, семейния и професионалния живот на пациента, защото чувство на безпокойство е през по-голямата част от времето. 

Освен прекомерното безпокойство, пациентите с генерализирано тревожно разстройство може да имат симптоми като затруднена концентрация, чувство, че са на ръба на силите си, по-лесна уморяемост и раздразнителност, дори е възможно да изпитват и физически симптоми, като изпотяване, гадене и диария.

 

Хората, които се притесняват, че те или техни близки имат симптоми на генерализирано тревожно разстройство, трябва да се консултират с лекар.

Симптомите може да се контролират и качеството на живот на пациента да се подобри чрез комбинация от лекарства или работа с клиничен психолог.

 

 

Ето няколко полезни съвета за самопомощ при справяне с тревожността:

 

 • Изключително важна е физическата активност, редовните упражнения и физическото натоварване помагат за намаляване на стреса и тревогите. 
 • Употребата на алкохол или наркотици е в състояние да предизвика симптоми на тревожност, ако имате проблеми с отказването, потърсете помощ при специалист.
 • Никотинът в цигарите и кофеинът в напитки като кафе, чай и енергийни напитки могат да влошат безпокойството, ако е възможно намалете употребата им.
 • Техниките за релаксация и контрол на стреса са изключително подходящи, намаляват тревожното състояние.
 • Липсата на сън увеличав чувството на тревожност, ако имате проблеми със съня, потърсете специалист.
 • Придържайте се към здравословна диета.
 • Бъдете постоянни, като приемате лекарствата според указанията и посещавате всичките си назначения за терапия при психолога си. 

 

 • Разпределяйте интелигентно времето си, това може да помогне за намаляване на тревогата и да Ви помогне да извлечете максимума от лечението.
 • Срещайте се с хора, с които обичате да прекарвате времето си. 

 

 • Не позволявайте на психичното състояние да поеме контрола над живота Ви и правете неща които Ви разсейват от лошите мисли.

Спокойна бременност за здраво бебе

By | За Анима | No Comments

  Спокойствието е изключително важно за майката по време на бременност, това е периодът на развитието на плода – началото на живота, който започва от една единствена клетка. Четиридесет седмици по-късно, от тази клетка се създава човек. Това е времето, през което всъщност до голяма степен се предопределя бъдещият живот, защото началото на развитието започва не от момента на раждане, а от момента на зачатие.

 

Последните изследвания в областта на пренаталната психология и медицина показват, че ембрионът не само чува, но и вижда образи, а те на свой ред влияят върху оформянето на плода.

 Чрез биохимичните реакции на майчиното тяло, реагиращо по определен начин на външния свят, плодът изпитва определени чувства и изживява различни състояния. Така в гените се кодира основата на бъдещата личност, а майката се явява посредникът между външния свят по отношение на тялото и вътрешната подредба на възприемането на реалността. Така тя не само предава информация за света отвън, но и своите емоционални и ментални модели.  

 

От голямо значение е майката да проявява особена бдителност по време на бременността за всички свои мисли, желания и чувства, както и да поддържа позитивно отношение към живота, да бъде това, което би искала да бъде нейното дете. 

 

В първите три месеца на развитието на плода и предаването на информацията върви най-вече през майчините чувства и емоции. Бъдещото бебе буквално записва на клетъчно ниво информацията, която получава от усещанията на майката. 

 

През последните 3 месеца на бременността плодът вече има развити физиологични реакции на стимулация – движи се, смуче си пръста, променя сърдечния си ритъм, свиква с някои повтарящи се действия.

 

Психо-емоционалното развитие на човек върви паралелно с физическото от момента на неговото зачатие. Всеки човек е уникален именно още от този момент. В подсъзнанието пазим спомени от вътреутробния си живот и раждането. 

В трансперсоналната психология вече има многократни потвърждения, че причината за болезнените спомени и острата физическа болка много често се намира в паметта за травма при раждането – притискане, задушаване, рязко изтегляне или усещане за изоставяне веднага след раждането, предизвикано от отделяне от майката в първите часове и дни. 

Самото раждане се разглежда като решаващ  момент в развитието на съзнанието и формирането на психиката на човек. Тревожността по време на  бременност се свързва както с трудна емоционална връзка на детето и майката, така и с редица проблеми по-късно в живота на човек като неувереност, необясними страхове, усещане за трудна адаптация и комуникация с хората, трудно справяне с житейски ситуации, психични разстройства и др.

 

Майката е единствената вселена за всяко бебе, защото то опознава външния свят чрез нея, чрез нейните чувства, емоции, реакции. Плодът реагира в утробата така, както реагира неговата майка на приятните или стресови ситуации, но без да знае причината за това. Всъщност, в утробата бебетата чувстват чрез хормоните, които ги заливат, от емоциите на майката. Осъзнатото емоционално състояние на майката по време на зачеването и бременността е от изключителна важност за развитието на детето. 

 

Има много неща, които можем да направим за бъдещото бебе и най-доброто е осъзнатото отношение на родителите към това, което се случва. 

 

Как упражненията в приложението Анима, могат да помогнат на вашето бебе? 

С упражненията в Анима, които са изключително приятни и лесни за слушане и практикуване, се трансформира енергията от нивото на стрес, към това за да контролираме мислите и да успокоим ума си. Аудио упражненията за успокояване на ума ни помагат да постигнем баланс между тялото и ума. Можете да правите тези упражнения докато сте бременна, тъй като това не само намалява стреса, но и може да даде на вашето бебе по-добър старт в живота, ще ви поддържат здрави, спокойни и енергизирани, упражненията играят жизненоважна роля за справяне с трудностите, възникващи в различни етапи на бременността. 

 

Безопасно е да слушате и правите упражненията в АНИМА през цялата бременност, дори и по време на раждането. Практикуването им, ще ви помага да управлявате по-добре емоциите и също така насърчава цялостното благосъстояние. Продължителното практикуване може да намали тревожността и стреса по време на раждането, може дори значително да намали болките, които изпитвате. 

 

Изключително важно е да бъдете спокойни и уравновесени по време на бременността. Колкото по-спокойни и балансирани сте, толкова по-малко стресиращ ще бъде процесът на раждане. 

Това е полезно както за вас като бременна и бъдеща майка, така и за качеството на новия живот, който създавате.

 

Чревно здраве и COVID-19

By | Други | No Comments

 

         Още една причина да се погрижим за чревното си здраве е факта че дисбалансът в състава на микробиома може да повлияе на тежестта на COVID-19.

Във всеки един от нас живее цяла армия от микроби наречена микробиом. Тази общност от бактерии, се състои от различни видове микроби, като всеки поотделно изпълнява специализирана задача, но всички работят заедно, за да запазят човешкия организъм здрав. Чревното здраве има съществено значение за борбата с различни състояния и болести, включително с коронавирусната инфекция, причинена от COVID-19.

Бактериите в червата ни могат да предизвикат ефективен имунен отговор срещу вируси, които заразяват не само червата, като норовирус и ротавирус, но и тези, които заразяват белите дробове, като грипния вирус. Полезните чревни микроби правят това, като нареждат на специализирани имунни клетки да произвеждат мощни антивирусни протеини, които елиминират вирусните инфекции. Често тялото на човек без тези полезни чревни бактерии няма толкова силен имунен отговор към вируси, в сравнение с индивид с нормален чревен микробиом. В резултат на това, някои инфекции може да останат неоткрити, като впоследствие има възможност това да окаже влияние върху здравето и цялостното състояние на организма.

 

Доказано, че много пробиотици подобряват или облекчават състоянията на белодробните заболявания, като променят разнообразието на микробиомите и техните метаболити, потенциално могат да повлияят на възпалителните маркери в кръвта и впоследствие дори на депресивната и тревожна симптоматика, която е  тъй като чревно-мозъчната ос може да повлияе на провъзпалителните цитокинови нива в кръвта. Пробиотиците оказват благотворно въздействие чрез четири различни механизма на действие:  –  интерференция с потенциални патогени, – подобряване на бариерната функция,   – имуномодулация и влияние върху други органи на тялото чрез имунната система, –   производство на невротрансмитери. 

Други скорошни проучвания показват, че дисбалансът в състава на микробиома може да повлияе на тежестта на COVID-19, степента на отговора на имунната система към инфекцията и на развитието на продължаващи възпалителни симптоми. COVID-19 е предимно респираторно заболяване, но доказателствата сочат, че червата също могат да имат роля в развитието на инфекцията, тъй като те са най-големият имунологичен орган в организма.

 

Открито е, че малка част от пациентите показват нисък брой на  полезни бактерии дори 30 дни след изчистването на SARS-CoV-2. Това може да е потенциално обяснение защо симптомите на COVID-19, като умора, задух и болки в ставите, често продължават при излекувани пациенти. 

Анализът на кръвните проби показва, че микробният дисбаланс, открит при пациенти с COVID-19, също е свързан с повишени нива на възпалителни цитокини и кръвни маркери на увреждане на тъканите, като С-реактивен протеин и някои ензими.

 

Наблюдаваните вариации водят към доказателства, които показват, че чревните микроби са свързани с възпалителни заболявания в и извън червата и стигат до заключението, че лекарите могат да използват подсилването на полезни чревни бактерии като нов начин за смекчаване протичането на тежки заболявания.

 

Натрапливи мисли и как да се справим?

By | Други | No Comments

 Натрапливите мисли, са често срещан феномен – на всички ни се е случвало да се зароди в съзнанието ни мисъл, която не е приятна, не желаем да мислим за нея, а в  същото време, тази мисъл влияе на действията ни и нарушава емоционалния ни баланс. Има случаи, когато мисълта е толкова натрапчива, че изцяло нарушава качеството на живот.

 

  Когато е трудно справянето в тези състояния и те нарушават качеството на живот, вече говорим за обсесивно-компулсивно разстройство, което се характеризира  с непрекъснато повтарящи се  натрапливи мисли или така наречените – обсесии или натрапливи действия – компулсии.

 

 В българската терминология вместо „обсесии“ и „компулсии“ често използваме понятията „натрапливи мисли“ и „натрапливи действия“,в миналото обсесивно-компулсивното разстройство се е наричало натраплива невроза. Обсесивно-компулсивното разстройство е често състояние и от него страдат в даден момент от живота си около 3% от населението. То засяга еднакво и двата пола, но в юношеска възраст по-често боледуват момчетата. Болестта засяга предимно младата възраст, много по-рядко състоянието започва за първи път след 35 годишна възраст.

 

  Натрапливостите  са мисли, нахлуващи в съзнанието с повтарящи се и нежелани идеи, представи или импулси, които пациентът осъзнава, че са несъответни, прекомерни или безсмислени, опитва се да им се противопостави, но не успява. Натрапването на мислите и съпротивата спрямо тях са в непрекъснат сблъсък и това генерира интензивна тревожност и страх. Компулсиите пък са повтарящи се стереотипни действия, ритуали или мисловни операции, към изпълнението на които пациентът изпитва непреодолим подтик, въпреки че осъзнава тяхната безсмисленост или прекомерност. Изпълнението на натрапливите действия понижава тревожността и обратно – опитът да се прекъсне ритуала води до повишена тревожност и чувство на застрашеност.

 

  Двете основни прояви – натрапливите мисли и натрапливите действия – се наблюдават много често съчетано и имат логическа връзка помежду си. Например ако човек има натрапливото опасение, че може да се зарази с някакъв вирус, той може да прекарва много време в миене на ръцете си. 

 

 Пациентите страдащи от тези състояния преживяват натрапливите симптоми с чувство на тревожност, срам или вина. В областта на психопатологията, натрапливите симптоми са едни от най-мъчителните човешки преживявания, а често пациентите имат притеснението дали тези симптоми не са признак на тежко психично разстройство. Техните роднини и околните обикновено не могат да разберат естеството на страданието им, често неглижират страданието и  симптомите  и започват да дават безсмислени съвети от рода на “стегни се”. Затова не е чудно, че голяма част от пациентите се опитват да крият симптомите си и понякога минават години, преди да се осмелят да се консултират със специалист и живеят в нарушен комфорт.

 

 Най-надеждната техника за справяне е когнитивно-поведенческата терапия, която има много по-висока успеваемост дори от лекарствата, но в комбинация с подходяща медикаментозна терапия успехът за справяне с проблема е много по-голям. Можете да пробвате едно от многото успешни упражнения от когнитивно поведенческата терапия. Например: 

 

 Направете си таблица,  разделена на четири колони. В първата колона записвайте дата и час, в които се е появила натрапливата мисъл. Втората колона – запишете мястото. Написаното в тези две колони ни дава информация за честотата на натрапливостите и тук изследваме дали средата влияе и дали се случват по едно и също време.  В третата колонка напишете натрапливата мисъл или страха, който е свързан с нея. В четвъртата – опишете действителната картина около вас, можете да си я кръстите – реалност. Най-важна е точно тази четвърта колонка за терапевтичния процес, който си правите сами, защото фиксирайки се в нея, вашето внимание е съсредоточено в нещата, които реално ви заобикалят, а не в страховете, които имате. Понякога, четейки написаното, усещате колко нереални са страховете, които сте описали. Другата полза от упражнението, е че изморявате съзнанието си, защото трябва да записвате всички натрапливи мисли и така то започва да си подбира за какво да мисли.

 

Пожелавам ви успех с упражнението и не забравяйте, ключът е в постоянството!

 

Добър сън – здравословен живот!

By | За Анима | No Comments

  

 

  Нарушеното функциониране през деня, може да е следствие от нарушен сън.

Сънят е жизнено важен, проучвания показват, че недостигът на качествен сън променя активността на някой части на мозъка, възможна е по-трудна концентрация, по-трудно вземане на решения, трудност при контрол на емоциите и поведението. Често недостигът на сън е свързан с депресивни заболявания.

Независимо дали ви е трудно да заспите, събуждате се през нощта и будувате по няколко часа, или се будите твърде рано сутринта и не можете да заспите отново, това са трите прояви на нарушение на съня. Особено когато тези оплаквания се появяват повече от три пъти в седмицата, въпреки наличието на адекватни условия за сън, и водят до нарушено функциониране през деня. Когато това продължава вече повече от три месеца, нарушението на съня се определя като хронично безсъние.

 

От нарушение на съня  в България страдат около един милион души. Освен че се нарушава качеството на живот, липсата на сън повишава риска за развитие на редица болести като инфаркт, инсулт, артериална хипертония, затлъстяване, захарен диабет, метаболитен синдром и т.н.

Имунната ни система разчита на съня за да сме здрави, това е системата, която  защитава тялото ни, при липсата на достатъчно качествен сън и е възможно да се появят проблеми в борбата с често срещани вируси, инфекции и настинка.

 

Проблемите със съня често са поради заучено патологично поведение на пациента,  вследствие на определен провокиращ момент или период на силен стрес, предстоящо събитие и други. Често хората, които са предразположени да развият хронично безсъние са с определени личностови характеристики – тревожни, невротични, перфекционисти, при тях се развиват навици за справяне с безсънието, които на практика го поддържат, това са прекарване на дълго време в леглото, нередовен ритъм сън – бодърстване или следобеден сън.

Редовните физически упражнения също подобряват симптомите на безсъние и дават възможност за по-добър и дълбок сън. Дори леко упражнение като ходене само за 10 минути на ден подобрява качеството на съня. Хората, които спортуват редовно, спят по-добре през нощта, а през деня се чувстват по-бодри. 

При наличие на проблем със съня е препоръчително търпеливо и съзнателно фокусиране върху изграждането на навици за редовни упражнения. Физическите упражнения ускоряват метаболизма, повишават телесната температура и стимулират хормони като кортизол, затова е разумно да не спортувате поне три часа преди лягане.

 

Хроничното безсъние се лекува основно с когнитивно-поведенческа терапия от специалист психолог и изградени хигиенни навици на съня. Пациентът трябва да бъде насочен към психолог, който се занимава с когнитивно-поведенческа терапия или клиничен психолог.

Отпускането на тялото и разсейването от натрапливи мисли в които е фиксирано съзнанието, когато човек не може да заспи е изключително важно условие за добър и качествен сън.  Често заспиваме от умора, а тялото е стегнато и напрегнато през цялата нощ, това са случаите, когато часовете сън са достатъчни, но при  събуждане се  усещаме уморени и напрегнати. За това е необходимо съзнанието да се релаксира преди сън. Препоръчително е да се избягват преди лягане  екраните – телевизор, компютър и телефон. 

Един от най-лесните, достъпни и безвредни начини за справяне с безсънието, не зависимо дали заспивате трудно, или се събуждате през нощта, можете да намерите в приложението АНИМА. Свалянето му е напълно безплатно,  имате възможност и за абонамент за да разполагате с  по-голям брой упражнения, а също можете да намерите и  безплатна категория, с която можете да се запознаете със съдържанието на АНИМА,  и да ползвате безплатно упражненията.

Екипът на Анима непрекъснато допълва  съдържанието с нови аудио записи и категории.

Можете да намерите приложението в Google Play и App Store.